duminică

23 iunie, 2024

30 aprilie, 2018

Uniunea Europeană se pregătește pentru izbucnirea unui conflict, după ce Statele Unite au semnalat că vor respinge solicitatea blocului comunitar de a fi scutit necondiţionat de tarifele pe importurile de aluminiu și oțel.

Marți, 1 mai, se încheie termenul de două luni în care statele UE au fost scutite de la plata noilor taxe de import – de 25% la oţel şi 10% la aluminiu – iar președintele american este așteptat luni să decidă dacă va prelungi exceptarea statelor europene.

Administraţia Trump cere Europei, Canadei şi altor aliaţi să accepte cote, în schimbul scutirii de tarifele vamale pentru oţel şi aluminiu care intră în vigoare la 1 Mai.


”Cerem tuturor: cote sau tarife”, a spus vineri secretarul american pentru Comerţ, Wilbur Ross.

Potrivit Bloomberg, este probabil ca Donald Trump să prelungească, pentru unii aliați, exceptarea de la plata noilor tarife.

“Un război comercial este un joc care ar provoca pierderi tuturor. Trebuie să ne păstrăm calmul când ne gândim la restricţii, dar cel mai important este că nimeni nu câştigă un război comercial, aşa că trebuie să încercăm să îl evităm cu orice preţ”, a avertizat la Sofia ministrul belgian de Finanţe, Johan Van Overtveldt, citat de Bloomberg.

Liderii Franţei, Germaniei şi Marii Britanii au avut, după întoarcerea de la Washington a cancelarului Angela Merkel, o discuție telefonică privind răspunsul UE la măsurile comerciale unilaterale ale SUA împotriva Uniunii Europene.


Cei trei „au convenit că Statele Unite nu ar trebui să impună măsuri comerciale împotriva Uniunii Europene, ori altfel Uniunea Europeană ar trebui să fie pregătită să îşi apere interesele în cadrul sistemului comercial multilateral”, se arată într-un comunicat al Guvernului de la Berlin.

Comunicatul nu conține și detalii privind răspunsul pregătit de Uniune la așteptatul anunț al lui Donald Trump.

De asemenea, un comunicat al Downing Street menționează că cei trei lideri – Angela Merkel, Emmanuel Macron și Theresa May – au stabilit să lucrezez împreună cu restul UE și administrația SUA pentru a obține o excludere permanentă a Uniunii de la plata noilor tarife impuse de Casa Albă în cazul importurilor de oțel și aluminiu.

Obligarea guvernelor să-şi limiteze livrările încalcă reglementările Organizaţiei Mondiale a Comerţului, care interzic aşa-numitele restricţii voluntare pentru exporturi, iar liderii UE i-au explicat de mai multe ori președintelui Trump că Uniunea nu trebuie pedepsită deoarece China a inundat piața cu produs de oțel ieftine.

Robert Lighthizer negociază cu statele care solicită să fie exceptate permanent, dar poziția Bruxellesului este categorică – nu se va lăsa intimidată. Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat în această lună: ”nu vom discuta despre nimic cu arma îndreptată sprea capul nostru”.

Angela Merkel a declarat după vizita în SUA că a vorbit despre disputele comerciale cu Donald Trump, în timpul discuţiilor care au avut loc vineri la Casa Albă, şi că nu a reuşit să obţină un angajament public pentru blocarea tarifelor.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: