marți

26 martie, 2024

17 august, 2021

În numele statelor membre, Înaltul Reprezentant UE pentru afaceri externe, Josep Borell (foto), a dat publicității marți seara o declarație în cuprinsul căreia UE se angajează că ”va sprijini vecinii Afganistanului pentru a face față deversărilor negative, care sunt de așteptat de la un flux tot mai mare de refugiați și migranți”.

Pasajul a fost introdus la insistențele Greciei și Austriei, care nu își doresc ca UE să treacă din nou peste o criză a migrației.

Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate a convocat marți o conferință video extraordinară a miniștrilor afacerilor externe pentru a discuta situația din Afganistan.


Cum discuțiile s-au prelungit, după 3 ore de la debutul reuniunii a fost postată declarația negociată de cele 27 state membre.

În această declarație, Uniunea Europeană a anunțat că va condiționa cooperarea cu orice viitor guvern afgan ”de o soluționare pașnică și favorabilă incluziunii și respectarea drepturilor fundamentale ale tuturor afganilor, inclusiv a femeilor, tinerilor și persoanelor aparținând minorităților, precum și respectarea angajamentului pentru luptă împotriva corupției și prevenirea utilizării teritoriului Afganistanului de către organizațiile teroriste”.

Declarația Înaltului Reprezentant UE, Josep Borell:

Miniștrii afacerilor externe ai Uniunii Europene s-au reunit astăzi pentru o reuniune extraordinară pentru a lua în considerare cele mai recente evoluții importante din Afganistan. Țara se află la o răscruce de drumuri după decenii de conflicte. Bunăstarea și securitatea cetățenilor săi, realizările politice și ale drepturilor omului, precum și securitatea regională și internațională sunt în joc.


UE solicită tuturor părților din Afganistan să respecte toate angajamentele asumate și să urmărească în continuare o soluție politică incluzivă, cuprinzătoare și durabilă. Protecția și promovarea tuturor drepturilor omului, în special a femeilor și fetelor, trebuie să fie o parte integrantă a acestor eforturi, iar femeile ar trebui să fie sprijinite și capabile să contribuie pe deplin la acest proces.

UE subliniază importanța maximă a siguranței și securității tuturor cetățenilor UE din Afganistan, precum și a personalului local care lucrează pentru UE sau statele membre. Printr-o coordonare strânsă între statele membre, se depune toate eforturile posibile pentru a asigura securitatea acestora, inclusiv prin evacuarea continuă a personalului și a familiilor lor care au nevoie. Uniunea Europeană va acorda, de asemenea, o atenție specială acelor afgani a căror securitate ar putea fi acum în pericol datorită angajamentului lor de principiu pentru valorile noastre comune.

UE solicită încetarea imediată a oricărei violențe, restabilirea securității și a ordinii civile, precum și protecția și respectarea vieții civile, a demnității și a proprietăților din Afganistan. În acest sens, UE își exprimă profunda îngrijorare cu privire la rapoartele privind încălcări grave ale drepturilor omului și abuzuri în zone din Afganistan.

O soluționare politică cuprinzătoare și incluzivă și o soluție durabilă a conflictului nu ar trebui stabilite prin forță, ci prin negocieri semnificative bazate pe democrație, statul de drept și regula constituțională.

UE reamintește importanța păstrării și consolidării realizărilor politice, economice și sociale ale poporului afgan din 2001, precum drepturile femeilor, copiilor și ale persoanelor aparținând minorităților, inclusiv accesul la educație și sănătate. Afganistanul, în calitate de semnatar al Cartei ONU, trebuie să susțină și să promoveze valorile, drepturile și principiile consacrate în aceasta și să își onoreze obligațiile internaționale.

UE își propune să-și continue sprijinul acordat poporului afgan și democrației, bunei guvernări, drepturilor omului și dezvoltării sociale și economice din țară, inclusiv eforturile de prevenire și gestionare a riscurilor asociate unui Afganistan instabil în conflict continuu, rezultând instabilitate regională, trafic de droguri și migrație neregulată necontrolată. În acest context, angajamentul UE cu partenerii săi din Asia Centrală va fi din ce în ce mai important. Combaterea terorismului și prevenirea utilizării teritoriului afgan de către grupurile teroriste internaționale rămâne în centrul angajamentului colectiv al UE în țară.

Cu toate acestea, cooperarea cu orice viitor guvern afgan va fi condiționată de o soluționare pașnică și favorabilă incluziunii și respectarea drepturilor fundamentale ale tuturor afganilor, inclusiv a femeilor, tinerilor și persoanelor aparținând minorităților, precum și respectarea obligațiilor internaționale ale Afganistanului, angajamentul pentru luptă împotriva corupției și prevenirea utilizării teritoriului Afganistanului de către organizațiile teroriste.

Pentru a aborda înrăutățirea situației umanitare din Afganistan, Uniunea Europeană va continua să ofere asistență pe bază de nevoi poporului afgan și solicită tuturor actorilor să permită accesul în condiții de siguranță și fără obstacole pentru asistență umanitară femeilor, bărbaților și copiilor afgani care au nevoie, inclusiv numărul mare de persoane strămutate intern (PDI).

UE solicită talibanilor să își respecte obligațiile care le revin în temeiul dreptului internațional umanitar în toate circumstanțele. UE va sprijini, de asemenea, vecinii Afganistanului pentru a face față deversărilor negative, care sunt de așteptat de la un flux tot mai mare de refugiați și migranți.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: