Agenţiile sanitare ale Uniunii Europene au recomandat luni un al doilea booster anti-COVID-19 pentru toate persoanele cu vârsta de peste 60 de ani în contexul unei noi creşteri a numărul de infectări şi de spitalizări pe teritoriul Europei, informează Reuters.
”Este crucial ca toţi cei de peste 60 de ani şi toate persoanele vulnerabile să se prezinte pentru un al doilea booster cât de curând posibil”, a precizat într-o declaraţie comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides.
Agenţiile sanitare ale Uniunii Europene au recomandat în aprilie un al doilea booster doar pentru persoanele cu vârste de peste 80 de ani şi pentru cei aparţinând grupurilor vulnerabile.
Noua recomandare este aşteptată să faciliteze decizii naţionale în scopul accelerării campaniilor de vaccinare, care au încetinit sau aproape s-au oprit în ultimele luni.
Industria testează noi versiuni de vaccin
Producătorii de vaccinuri, printre care Moderna Inc şi consorţiul Pfizer Inc/BioNTech, testează versiuni ale vaccinurilor lor modificate pentru a combate varianta BA.1 a Omicron.
Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA), care revizuieşte în prezent două vaccinuri adaptate la noile variante, preconizează că va avea primele vaccinuri din noua generaţie aprobate până în septembrie.
Un sondaj realizat de Ipsos pentru Forumul Economic Mondial în rândul a peste 20.000 de adulți din 30 de țări arată că 71% dintre adulții intervievați nu se așteaptă ca răspândirea virusului COVID-19 să înceteze vreodată.
Rata de vaccinare cu ambele doze se păstrează în România la un nivel scăzut (42%), cu mult sub țările Uniunii Europene (72%).
La nivelul UE, în mai 2022, mai multe state membre au solicitat Comisiei Europene să renegocieze actualele acorduri de achiziție de vaccin împotriva coronavirus.
Pe data de 27 iulie 2021, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că UE și-a atins obiectivul autoimpus de vaccinare a 70% din populație cu cel puțin o doză de vaccin anti-coronavirus.
Achiziția de vaccin a fost făcută centralizat la nivel european. Numărul exact de doze pierdute de vaccin în statele membre UE nu este cunoscut, nici Centrul European pentru Prevenția Dezastrelor și nici Comisia Europeană nu au o statistică a vaccinurilor achiziționate și expirate.
Din decembrie 2020, România a primit 16 milioane de doze și a utilizat aproape 60% dintre acestea.