marți

23 aprilie, 2024

19 aprilie, 2022

Polonia și-a retras unilateral angajamentele contractuale de a cumpăra vaccinul împotriva coronavirus produs de BioNTech/Pfizer, a anunțat marți ministrul Sănătății Adam Niedzielski (foto). Potrivit Politico, au fost invocate în sprijinul deciziei surplusul existent de vaccinuri și tensiunile financiare cauzate de afluxul de milioane de refugiați care fug de războiul din Ucraina.

Vorbind la postul de știri TVN24, Adam Niedzielski a spus că guvernul de la Varșovia a informat Comisia Europeană și furnizorii de vaccinuri, la sfârșitul săptămânii trecute, că invocă clauza de forță majoră stipulată în contractul de achiziție și că va refuza atât să plătească, cât și să recepționeze doze suplimentare de vaccin.

Ministrul Sănătății a explicat că îmbunătățirea situației pandemice înseamnă că este mai puțin nevoie de vaccinuri, iar criza refugiaților din Ucraina pune presiune pe finanțele publice.

Guvernul Poloniei va discuta și cu alți producători


El a adăugat că guvernul de la Varșovia a încercat să ajungă la un compromis, cerând ca livrările să fie eșalonate pe parcursul a 10 ani. „Ne-am confruntat cu o lipsă totală de flexibilitate din partea producătorilor”, a descris negocierile ministrul Niedzielski.

Ministrul Sănătății a recunoscut că această decizie pune guvernul într-un conflict juridic cu Pfizer, care, în parteneriat cu BioNTech, este principalul furnizor al UE de vaccinuri împotriva coronavirus.

Discuțiile cu alte companii vor începe în curând, a mai spus ministrul, care a adăugat că speră ca ceilalți producători să dea dovadă de mai multă flexibilitate.

Comisia a negociat acorduri de achiziție cu marii producători de vaccinuri în numele țărilor membre UE și a semnat inclusiv contracte de achiziție comune cu Moderna, Johnson and Johnson și AstraZeneca, printre alții.


„Statele membre sunt legate de obligații contractuale, dar Comisia înțelege poziția dificilă în care se află Polonia”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Stefan De Keersmaecker. El a adăugat că autoritățile UE vor depune eforturi pentru a facilita discuțiile și pentru a găsi o „soluție pragmatică”.

BioNTech și Pfizer au refuzat să comenteze, spunând doar că au un acord cu Comisia Europeană pentru a furniza vaccinul său împotriva COVID-19 statelor membre UE.

Luna trecută, Polonia a fost una dintre cele 11 țări care au cerut Comisiei să creeze un fond UE pentru a compensa costurile de sănătate pentru ucrainenii care fug de invazia rusă.

Polonia a primit de departe cei mai mulți ucraineni din orice țară membră a UE, găzduind aproape 3 milioane de refugiați.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: