miercuri

8 mai, 2024

21 mai, 2022

Oficialii polonezi pregătesc o scrisoare prin care cer Comisiei să renegocieze actualele acorduri de achiziție de vaccin împotriva coronavirus. Polonia a organizat joi o reuniune informală a miniștrilor Sănătății din mai multe state membre UE.

La videoconferința organizată de Polonia, au participat oficiali din România, Danemarca, Slovacia, Italia, Slovenia, Austria, Finlanda, Țările de Jos, Luxemburg, Croația, Estonia, Ungaria, Letonia, Cehia, Lituania și Bulgaria, a declarat pentru Politico un diplomat UE. Participarea nu implică neapărat sprijinul pentru propunere, a precizat acesta.

Un diplomat slovac a spus însă că țara sa intenționează să sprijine eforturile Poloniei, iar într-o declarație publică, joi, ministerul bulgar al sănătății a spus că este îngrijorat de forma contractului de achiziție.


„Ministerul Sănătății consideră că statele ar trebui să poată achiziționa doar cantitățile de care au cu adevărat nevoie”, se arată în comunicatul ministerului bulgar, care spune că actualul cadru contractual pentru vaccinuri „nu funcționează”.

Ministrul polonez al Sănătății, Adam Niedzielski, a declarat luna trecută că țara sa va refuza să plătească și să primească doze suplimentare de vaccin BioNTech/Pfizer. Îmbunătățirea situației pandemice a însemnat că a fost mai puțin nevoie de vaccinuri.

Oficialul polonez a mai spus că țara sa resimte tensiuni financiare cauzate de afluxul de milioane de refugiați care fug de războiul din Ucraina.

Statele baltice au cerut deja renegocierea contractelor

Letonia, Lituania și Estonia au cerut Comisiei să renegocieze contractele pentru a permite ca livrările să fie mutate într-un moment în care este mai probabil să fie necesare sau să fie oferită opțiunea de a înlocui livrările de vaccin cu alte produse medicale.


Surplusul de vaccinuri punea presiune asupra rețelelor de depozitare și logistică ale țărilor și a avut, de asemenea, „implicații bugetare”, au menționat aceștia.

Comisia a asigurat până la 4,2 miliarde de doze de vaccinuri împotriva coronavirus, de aproape zece ori mai mult decât populația UE. Dintre acestea, 1,3 miliarde au fost livrate până acum.

55 milioane de doze distruse după expirare

UE a considerat că sunt necesare mai multe doze de rapel pentru a menține protecția dată de anticorpi. Producătorii de vaccinuri dezvoltă acum vaccinuri adaptate pentru noile variante ale virusului, în pregătirea toamnei, în cazul repetarii creșterilor sezoniere ale cazurilor observate în ultimii doi ani de pandemie.

Nivelul campaniilor de vaccinare, mbunătățirea situației pandemice, împreună cu creșterea vastă a capacității de producție de vaccin în ultimii doi ani, au avut și un efect nedorit: neutilizate, multe doze de vaccin au expirat și au fost distruse.

Potrivit ONG-ului People’s Vaccine Alliance, până în februarie UE a trebuit să distrugă 55 de milioane de doze de vaccinuri COVID.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: