24 februarie, 2022

Uniunea Europeană este pregătită să lanseze un al doilea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, inclusiv controale la export, dacă trupele ruse trec dincolo de regiunile ucrainene controlate de separatiști, a declarat miercuri pentru Reuters vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis.

Președintele rus Vladimir Putin a recunoscut luni independența a două regiuni separatiste din regiunea Donbas din estul Ucrainei, care se învecinează cu Rusia.

Moscova a trimis trupe acolo marți, determinând UE, Statele Unite și Marea Britanie să aplice sancțiuni politicienilor și băncilor din Rusia și limitând capacitatea guvernului de a strânge capital de pe piețele financiare internaționale.


Dar UE este îngrijorată că Rusia va continua invazia dincolo de zonele controlate de separatiști. Liderii UE vor organiza un summit de urgență joi pentru a discuta ce să facă în continuare.

(Citiți și:”Europa în cleștele dintre Rusia și China”: Au apărut CRONICILE Nr. 87. Titlurile și autorii”)

„Rusia a decis o escaladare majoră a acestui conflict prin recunoașterea independenței Republicilor Donețk și Lugansk și clarificând că se referă la întregul teritoriu Donbas, nu doar a părților controlate efectiv de separatiști. Așa că ne confruntăm cu o escaladare majoră”, a spus Dombrovskis într-un interviu.

„Dacă există o nouă agresiune rusă și o nouă incursiune pe teritoriul Ucrainei, suntem dispuși să ne intensificăm răspunsul și în ceea ce privește sancțiunile”.

Întrebat ce ar însemna o astfel de intensificare, Dombrovskis a precizat că „ar fi vorba despre sancțiuni economice în domeniul comerțului, de exemplu controale la export. UE lucrează la un pachet de sancțiuni de câteva săptămâni, așa că există modalități prin care putem acționa rapid și intensifica sancțiunile, în cooperarea cu Statele Unite, Marea Britanie și alte țări”.


Conflictul, sancțiunile și potențialele contrasancțiuni rusești vor avea repercusiuni economice pentru UE, dar gravitatea a ceea ce este în joc face necesară acceptarea acestora de către cele 27 de state membre, a precizat comisarul european.

„Este în joc securitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și este în joc arhitectura de securitate mai largă, așa că trebuie să fim capabili să reacționăm și să acceptăm, de asemenea, unele costuri economice, dacă este necesar”, a comentat Dombrovskis.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: