joi

27 iunie, 2024

28 mai, 2024

Bruxelles se pregătește să emită un ultimatum Israel, au declarat câțiva oficiali și diplomați pentru Politico – să respecte decizia Curții Internaționale de Justiție care cere oprirea imediată a ofensivei din Rafah sau să se confrunte cu „consecințe” care ar putea afecta relația sa economică cu Uniunea.

Sursele spun că UE se pregătește să acționeze ca efect al costurilor umanitare ale operațiunilor militare ale Israelului în Gaza, care au fost amplificate luni, după ce un atac aerian asupra unei tabere de refugiați din Rafah a ucis cel puțin 45 de palestinieni, inclusiv copii.

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a numit luni lovitura mortală din tabăra de refugiați din Rafah drept „greșeală tragică” și a spus că Israelul va investiga.

Val de critici europene: acțiunea militară a Israelului „nu mai este justificabilă”


Aceste îngrijorări au fost palpabile când miniștrii de externe s-au întâlnit luni la Bruxelles. Ministrul spaniol de externe, José Manuel Albares, a declarat că va căuta sprijin oficial din partea celorlalte 26 de țări membre pentru decizia CIJ și va lua măsuri pentru a se asigura că Israelul respectă deciziile curții.

Ministrul Afacerilor Externe al Germaniei, Annalena Baerbock, a spus că decizia CIJ este „obligatorie și trebuie respectată”, adăugând: „Vedem că nu este un câștig pentru securitatea Israel, că niciun ostatic nu va fi eliberat dacă oamenii ar arde în corturi”.

Ministrul italian al Apărării, Guido Crosetto, a declarat pentru Sky TG24 că acțiunea militară a Israelului „nu mai este justificabilă” și că „în ceea ce privește Rafah, toate statele au fost de acord că Israelul trebuie să se oprească”.

Miniștrii de externe au discutat despre responsabilitatea UE de a pune în aplicare hotărârea CIJ

La ședința de luni, miniștrii de externe au discutat despre responsabilitatea UE de a pune în aplicare hotărârea CIJ. În timpul discuțiilor cu ușile închise, mai multe țări păreau să susțină cererile de aplicare și unele au mers până acolo încât au cerut sancțiuni împotriva Israelului.


Ministrul de externe irlandez, Micheál Martin, a spus după întâlnire: „Pentru prima dată la o reuniune a UE, într-un mod real, am văzut discuții semnificative despre sancțiuni”. El a adăugat: „Există multă îngrijorare … în rândul statelor membre cu privire la ceea ce este o situație clară în care CIJ s-a pronunțat, iar UE a susținut întotdeauna independența acelei instanțe și necesitatea ca națiunile să se conformeze cu deciziile acesteia.”

Departamentul de afaceri externe al UE pregătește o listă de opțiuni

Cu toate că există state care cer presiuni suplimentare asupra Israel, este puțin probabil ca unele țări UE, inclusiv Germania și Austria, să favorizeze acțiuni drastice de tipul sancțiunilor. Annalena Baerbock a pledat ca UE să discute mai întâi cu Netanyahu pentru a-l avertiza că nerespectarea hotărârii CIJ ar avea ramificații serioase pentru relația bilaterală a Israelului cu UE.

SEAE, departamentul de afaceri externe al UE, pregătește acum o listă de opțiuni în cazul în care Israelul continuă să ignore decizia instanței.

O opțiune evidentă, potrivit oficialilor și diplomaților, ar fi suspendarea acordului de asociere Israel-UE care acordă Israelului acces preferențial pe piață în UE.

UE va solicita o reuniune a „consiliului de asociere” în temeiul acordului său de asociere cu Israelul.

Josep Borell vorbește de redeschiderea misiunii UE din Rafah

Uniunea Europeană a convenit, în principiu, luni să ”revigoreze” misiunea civilă a UE la Rafah, un oraș din sudul Fâșiei Gaza, lângă Egipt, dar a spus că va avea nevoie de acorduri din toate părțile pentru a continua, a declarat șeful pentru politică externă al blocului, Josep Borrell.

Vorbind la reuniunea miniștrilor de externe ai UE, Borrell l-a acuzat și pe premierul israelian Benjamin Netanyahu că folosește afirmații false de antisemitism împotriva Curții Penale Internaționale (CPI) în scopuri politice proprii.

Misiune UE închisă în 2007

Misiunea UE de asistență la frontieră din Rafah (EUBAM) nu mai este operațională din 2007, când gruparea militantă islamistă palestiniană Hamas a preluat controlul deplin asupra Gazei.

Punctul de trecere Rafah este principalul punct de intrare al ajutorului din Egipt și a fost închis de când forțele israeliene au preluat controlul din partea Gaza în urmă cu aproape trei săptămâni.

„Am primit undă verde politică pentru a reactiva EUBAM, misiunea noastră din Rafah. Acest lucru ar putea juca un rol util în sprijinirea intrării oamenilor în și afară din Gaza”, a declarat Borrell reporterilor după întâlnirea la care a văzuți miniștrii arabi alăturându-se discuțiilor.

„Dar acest lucru trebuie făcut în înțelegere cu Autoritatea Palestiniană, cu egiptenii și, evident, cu autoritățile Israel. Nu vom face asta singuri. Nu vom fi noi cei care asigură securitatea la graniță, nu suntem o companie de securitate”, a spus el, precizând că blocul va pregăti pentru moment ”planuri tehnice”.

Diplomați europeni au spus că este puțin probabil ca misiunea să fie redeschisă înainte ca ostilitățile din Rafah să înceteze.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: