marți

18 iunie, 2024

27 mai, 2024

Organizaţia Reporteri fără frontiere (RSF) a depus luni la Curtea Penală Internaţională (CPI) o nouă plângere referitoare la „crime de război comise de Israel împotriva unor jurnalişti”. RSF îi cere procurorului CPI „să ancheteze crimele comise împotriva a cel puţin nouă reporteri palestinieni între 15 decembrie 2023 şi 20 mai 2024”.

Peste 100 de jurnalişti din Gaza au fost „ucişi de armata israeliană”, acuză RSF, care precizează că plângerea este cea de-a treia depusă la CPI în legătură de moartea unor reporteri în Gaza, după cele de pe 31 octombrie şi 22 decembrie.

Plângerea de luni se referă la „opt cazuri suplimentare de jurnalişti palestinieni şi un reporter răniţi”, toţi în timp ce îşi exercitau profesia, relatează AFP, agenție preluată de Barrones.


RSF subliniază că există „motive rezonabile de a crede că unii dintre aceşti jurnalişti au fost victimele unor crime intenţionate, iar ceilalţi, ai unor atacuri intenţionate ale armatei israeliene împotriva civililor.

Potrivit Comitetului pentru protecţia jurnaliştilor, cu sediul la New York, cel puţin 107 jurnalişti şi angajaţi ai unor media au fost ucişi în timpul războiului din Gaza.

Dosarul în care Israel e acuzat că face genocid în Gaza cuprinde și cazurile unor jurnaliști uciși în timp ce-și exercitau meseria

Procurorul CPI a declarat la începutul lunii ianuarie că în ancheta sa privind crimele de război comise în Gaza sunt incluse crimele împotriva jurnaliştilor.

„Cei care omoară jurnalişti atacă dreptul publicului la informare, cu atât mai vital în perioadă de conflict”, a comentat avocatul RSF, Antoine Bernard, în comunicat.


Plângerea RSF face referire în special la doi jurnalişti ai postului Al Jazeera, Hamza Dahdouh şi Moustafa Thuraya, ucişi de o lovitură împotriva maşinii lor în sudul Fâşiei Gaza.

Armata israeliană afirmase că „cei doi pilotau drone care prezentau o ameninţare iminentă pentru trupele israeliene” şi îi numise „agenţi terorişti”, acuzaţii respinse de familiile jurnaliştilor şi de Al Jazeera.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: