Banca Centrală Europeană (BCE) ar trebui să ia în considerare emiterea unei monede digitale publice, potrivit unui document- proiect al Uniunii Europene, conceput ca o replică la planurile Facebook de a introduce Libra, care s-au lovit de răspunsul ostil al reglementatorilor din lume.
Documentul consultat de Reuters cere blocului comunitar o abordare comună a problemei criptomonedelor, inclusiv posibilitatea interzicerii proiectelor care implică un risc prea ridicat.
Facebook urmează să lanseze Libra anul viitor.
Franța și Germania au obiectat în septembrie că Libra constituie un risc la adresa sistemului financiar și și-au arătat sprijinul pentru o alternativă publică.
Documentul ar putea fi discutat vineri și adoptat pe 5 decembrie de miniştrii de Finanţe din UE și, în actuala sa formă, ar da o amploare mai mare campaniei reglementorilor UE împotriva criptomonedelor, decocamdată doar parţial reglementate în câteva state membre UE.
„BCE şi alte bănci centrale din UE ar putea explora oportunităţile, ca şi provocările emisiunii unei monede digitale, inclusiv prin pași concreți în acest scop”, spune documentul citat, pregătit de președinția finlandeză a Consiliului UE.
Față de alte criptomonede, noutatea Libra este că s-ar baza pe un coș de active incluzând monede tradiționale și valori mobiliare. Ca urmare Libra ar fi o criptomonedă stabilă și, spre deosebire de alte proiecte de acest tip, a atras atenția reglementarorilor din cauza capacității sale de răspândire.
Criptomoneda BCE
În cea mai ambiţioasă versiune a proiectului, consumatorii vor putea folosi lichidități pe suport electronic, bani care vor fi depozitaţi direct la Banca Centrală Europeană, fără a fi necesar un cont bancar, servicii de intermediere financiară sau clearing, potrivit unei surse Reuters de la BCE.
Toate aceste operațiuni sunt necesare acum pentru procesarea plăților digitale, dar ar putea fi preluate de BCE, reducându-se astfel considerabil costurile. Această variantă va întâmpina, probabil, opoziția băncilor.
Documentul UE reiterează temerile G7 privind riscurile provocate de monedele private, legate de spălarea de bani, protecţia consumatorilor, funcţionarea sistemelor de plăţi, de impozitare şi de securitate cibernetică.