joi

2 mai, 2024

5 octombrie, 2012

Uniunea Europeană vrea să interzică importurile de gaz iranian, ca parte a unui nou set de măsuri menite a creşte presiunea asupra Iranului din cauza programului său nuclear.

Diplomaţi din statele membre UE au început să pregătească un pachet de sancţiuni contra Iranului, pentru a fi adoptat formal la o reuniune a miniştrilor de Externe, în 15 octombrie, la Luxemburg.

Aceştia au ajuns la un acord preliminar privind interzicerea importurilor, prima măsură ce a fost aprobată din acest pachet, care are şi alte propuneri financiare sau energetice. “Acesta este un acord asupra gazelor iraniene. Marile state o susţin – Germania, Marea Britanie, Franţa”, au declarat surse citate de Reuters.


Guvernele europene şi SUA caută noi modalităţi de a face presiuni asupra Teheranului, pentru a-i determina pe liderii iranieni să renunţe la programul nuclear, după ce eforturile diplomatice nu au dat niciun rezultat anul acesta. Teheranul neagă, în continuare, faptul că programul său ar avea intenţii militare.

Tensiunile pe această problemă cresc tot mai mult, iar Israelul, care este văzut ca singura putere din Orientul Mijlociu care are arme nucleare, ameninţă să atace instalaţiile iraniene de îmbogăţire a uraniului.

SUA au adoptat din 1995 un embargo asupra petrolului şi gazului iranian. În decembrie 2011 a adoptat alţi paşi care au făcut ca Japonia, Coreea de Sud sau India să renunţe la a mai cumpăra petrol iranian, iar în iulie a anunţat sancţiuni contra băncilor străine care ajută Teheranul să vândă petrol.

Uniunea Europeană a fost mai lentă şi a impus un embargo asupra petrolului iranian abia anul acesta, după ce a interzis crearea de companii mixte cu firmele iraniene din domeniul petrolier şi industria gazelor naturale în 2010.


Grecia şi Bulgaria sunt cele două naţiuni membre UE care primesc cel mai mult gaz din Iran, via Turcia, iar un diplomat a anunţat că detaliile vor fi decise în curând în ceea ce priveşte efectul asupra acestor state.

Analiştii şi companiile spun că va fi practic imposibil să se identifice cantităţile despre care este vorba. În ceea ce priveşte Turcia, există posibilitatea ca autorităţile de la Ankara să ignore embargoul.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: