miercuri

27 martie, 2024

15 ianuarie, 2018

În ciuda repetatelor angajamente că dependența de Moscova va fi redusă, Europa se bazează mai mult ca niciodată de gazul rusesc și nu există indicii că situația se va schimba prea curând.

Potrivit Euractiv, gigantul rus Gazprom a anunțat la începutul lunii ianuarie că a livrat cantități-record spre Europa și Turcia în 2017, în total 193,9 miliarde metri cubi- cu 8% peste precedentul record înregistrat în 2016.

Cifrele reprezintă mai mult decât un succes economic pentru Gazprom, activitatea de export fiind principala sursă de profit a companiei, marcând un succes politic într-o perioadă în care relațiile diplomatice dintre Rusia și UE sunt la cel mai scăzut nivel de la perioada Războiului Rece.


”Cifrele anunțate arată o cerere în creștere a statelor europene, dar și garanția livrărilor în cantitatea solicitată”, a comentat șeful Gazprom, Alexei Miller.

Potrivit Euractiv, livrările de gaz rusesc către Germania și Austria au atins în 2017 maxime istorice, iar exporturile către Franța s-au majorat cu 6,7% față de 2016.

Bruxelles-ul a stabilit ținte pentru diversificarea surselor de energie după o serie de dispute și crize energetice între Ucraina și Rusia care au afectat livrările de gaze către Europa. Cu toate acestea, procentul de gaz rusesc livrat în Europa continuă să crească, ajungând în acest moment la o treime din totalul consumului de gaze din UE.

Asta se întâmplă în condițiile în care diversificarea surselor de energie a devenit mai simplu de realizat odată cu dezvoltarea pieței gazului natural lichefiat, care se livrează și cu nave, nu doar pe conducte, permițând importuri din Qatar sau chiar SUA.


Există însă o serie de factori care au contribuit la creșterea consumului de gaze din Rusia. Valery Nesterov, analist pe energie al băncii ruse Sberbank CIB, spune că cererea europeană de gaze crește datorită prețului mai competitiv al gazului față de cărbune și ”revenirii economice”.

Alți factori, spune Nesterov, ar fi: iernile din ce în ce mai reci, scăderea rezervelor europene- în special olandeze- și închiderea unor centrale nucleare (Germania).

Analistul rus nu crede că situația se va schimba în viitorul previzibil, iar Gazprom își va păstra cota de piață în Europa.

Cererea solidă din Europa a permis Gazprom să crească producția după câțiva ani de rezultate slabe generate de scăderea cotei sale pe piața internă și de pierderea pieței ucrainene, client important care din 2015 nu mai cumpără gaze din Rusia.

Gazprom dorește să își dezvolte rețeaua de transport cu ajutorul unor importante companii europene dar se confruntă cu opoziția UE.

Bruxelles-ul a blocat proiectul South Stream, proiect rusesc care ar fi facilitat livrările în statele din sudul Europei, și încă nu acceptă alte proiecte- Turkish Stream și Nord Stream 2.

”Un soi de schizofrenie se manifestă între diplomația europeană și piețele europene. Acestea din urmă aleg cel mai ieftin gaz din Europa, care este cel rusesc. Diplomația spune că suntem prea dependenți, dar nu a făcut nimic ca situația să se schimbe.Există mecanisme de reglementare pe piața europeană a energiei dar nimeni nu verifică dacă aceste reglementări sunt respectate. E ca și cum pe o șosea am avea amplasate semne de limitare a vitezei, dar nimeni nu verifică dacă sunt respectate aceste limitări”, afirmă Thierry Bros, cercetător al Oxford Institute for Energy Studies.

Thierry Bros spune că diversificarea surselor de gaz în Europa este blocată de un obstacol simplu: ”E vorba de costuri suplimentare și întrebarea e: cine va plăti?”

În tot acest timp, Rusia își diversifică ea însăși resursele energetice. Rusia a făcut un pas decisiv pe piața LNG- a lansat producția la terminalul arctic Yamal, construit cu banii producătorului rus Novatek, ajutat de compania franceză Total.

Gazul lichefiat produs la Yamal va fi trimis, pe rute maritime, clienților din Asia și Europa.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: