Fermierii francezi amenință cu proteste de anvergură chiar înainte de summitul G20 ocazie cu care liderii politici se pregătesc să parafeze acordul de liber-schimb dintre UE și țările din America Latină, care va provoca noi pierderi fermierilor europeni.
Două dintre principalele sindicate agricole franceze spun că pregătesc un nou val de proteste luna viitoare pentru a-și exprima opoziția față de acordul comercial negociat între Uniunea Europeană și țările sud-americane din blocul Mercosur.
Anunțul vine în momentul în care cele două părți își propun să finalizeze tratatul comercial UE-Mercosur până la sfârșitul anului, potențial în marja unui summit G20 de la Rio de Janeiro pe 18 și 19 noiembrie. Fermierii francezi se opun acordului deoarece se tem de pierderile pe care le vor seferi dacă Europa și-ar deschide piața comună pentru importurile de carne de vită și alte produse agricole mai ieftine – și de calitate inferioară.
Proteste anunțate din 15 noiembrie
„Facem apel la membrii noștri să repornească protestele din 15 noiembrie 2024”, au anunțat președinții FNSEA și Jeunes Agriculteurs, Arnaud Rousseau și Pierrick Horel, conform cotidianului Ouest-France.
Rousseau a declarat, marți, într-o conferință de presă, că protestatarii ar putea ajunge și la Bruxelles, la Comisia Europeană. Fermierii europeni, inclusiv cei din Franța au organizat unele dintre cele mai ample proteste în primăvara acestui an, în special pentru protesta împotriva aprobării „Green Deal” care le va produce pierderi însemnate.
Influența Franței scade în UE
Franța s-a opus mult timp încheierii acordului cu Mercosur, dar având în vedere că influența Parisului este în scădere, Comisia Europeană susținută de Germania văd momentul încheierii un acord care este în discuție de un sfert de secol.
În mod public, guvernul francez se mai opune încheierii acordului. Ministrul francez al Agriculturii, Annie Genevard, a reiterat poziția țării sale la o întâlnire cu colegii eruopeni, în timp ce ministrul Comerțului, Sophie Primas, a declarat pentru cotidianul francez l`Opinion că aprobarea acordului fără sprijinul Franței va „deschide o breșă în încrederea poporului francez în UE”.
Cu toate acestea, oficialii francezi recunosc în privat că Parisul nu se va mai putea opune prin veto. De altfel, Comisia Europeană lucrează la un fond de compensare pentru a-i liniști pe fermieri și pentru a depăși rezistența Franței pentru încheirea acordului de limber schimb cu statele Mercosur.
Compensații financiare pentru fermieri
În timp ce un diplomat francez căruia i s-a acordat anonimatul pentru a discuta o problemă sensibilă a numit fondul de compensare o „opțiune interesantă”, Primas a spus că Franța nu va „accepta bani pentru a distruge sectorul agricol”.
Rousseau le-a declarat marți reporterilor că atât progresul pentru încheierea acordului, cât și dezvăluirile despre fondul de compensare – pe care anterior l-a comparat cu un „premiu de consolare” într-un interviu acordat Politico – „ne-au împins” să acționăm.
Sectorul agricol în general consideră că guvernul nu își respectă toate promisiunile din runda anterioară de demonstrații și nici nu face suficient pentru a opri acordul comercial cu blocul Mercosur, care include Argentina, Brazilia, Paraguay, Uruguay și Bolivia.
***