miercuri

17 iulie, 2024

16 noiembrie, 2023

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și șeful pentru afaceri externe, Josep Borrell, își intensifică activitățile diplomatice în Orientul Mijlociu. Pe măsură ce se angajează în călătorii separate în regiune, liderii UE căută să demareze discuții asupra unui plan pentru momentul în care luptele dintre Israel și Hamas se vor termina.

Josep Borrell se află joi în Israel pentru întâlniri cu ministrul de externe Eli Cohen, cu președintele Isaac Herzog și cu liderul opoziției Yair Lapid. Nu a fost anunțată nicio întâlnire cu premierul Benjamin Netanyahu. Vineri, Borrell va călători la Ramallah, sediul Autorității Palestiniene din Cisiordania.

Ursula von der Leyen va porni vineri într-o călătorie în Egipt și Iordania.

Berlinul propune ”implicarea ONU și a partenerilor regionali”


UE vrea să se asigure că Gaza nu va cădea înapoi în mâinile Hamas, dar liderii vor, de asemenea, să evite o prezență israeliană pe termen lung în enclavă – SUA au precizat, de asemenea, că Israelul nu ar trebui să reocupe Gaza.

Un document de poziție propus de Berlin vorbește de „internaționalizarea Gazei sub umbrela Națiunilor Unite și a partenerilor regionali”, scrie Politico. Această inițiativă își propune să conducă spre „o tranziție atent organizată” către autoadministrare palestiniană, „în mod ideal” prin alegeri „și în combinație cu o coaliție internațională care să ofere securitatea necesară”.

Israel respinge propunerea germană: ”Modelul ONU nu este cel mai bun”

Atât diplomații palestinieni, cât și unii lideri UE au serioase îndoieli cu privire la fezabilitatea ideii, o personalitate palestiniană de rang înalt din Europa numind-o „inacceptabilă”. Un diplomat al UE a descris documentul ca fiind „născut mort”.

Ambasadorul Israelului în SUA, Michael Herzog, a respinge sugestia Germaniei că ONU ar putea prelua controlul asupra Fâșiei Gaza după război. „Nu sunt sigur că modelul ONU este cel mai bun model pentru că nu avem o experiență bună cu forțele mandatate de ONU… Avem nevoie de o forță eficientă pe teren care să se ocupe de teroriști și de infrastructura acestora. Suntem însă deschiși la intrarea altor forțe, regionale sau internaționale”.

Toată lumea vrea implicarea unei Autorități palestiniene ”revitalizate”


UE și SUA susțin că Fâșia Gaza ar trebui, în cele din urmă, să fie administrată de o Autoritate palestiniană reformată – ceea ce redeschide discuția despre soluția cu două state.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat luna trecută că o „Autoritate palestiniană eficientă și revitalizată” ar trebui să guverneze în cele din urmă Gaza. Dar nici Blinken, nici liderii UE nu au sugerat cum să facă Autoritatea palestiniană mai „eficientă” – sau cum să depășească opoziția guvernului israelian.

Benjamin Netanyahu a declarat recent că țara sa își va asuma „responsabilitatea generală de securitate” pentru Gaza „pentru o perioadă nedeterminată”. Președintele Isaac Herzog a declarat pentru FT într-un interviu că Israelul va trebui să mențină o „forță foarte puternică” în Gaza. „Dacă ne retragem, atunci cine va prelua? Nu putem lăsa un vid. Trebuie să ne gândim care va fi mecanismul; sunt multe idei care sunt aruncate în aer. Dar nimeni nu dorește să se transforme din nou acest loc, Gaza, într-o bază teroristă”.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: