luni

22 aprilie, 2024

15 martie, 2023

Reprezentanții permanenți ai țărilor UE la Bruxelles s-au întrunit miercuri pentru a discuta o propunere pentru „livrarea și achiziția comună de muniție”, potrivit a trei diplomați citați de Politico.

Conform planului, țările UE (cu excepția celor neutre) și Norvegia ar urma să cumpere împreună muniție pentru Ucraina.

1 miliard de euro ar urma să fie alocat pentru rambursarea parțială a țărilor care pot dona imediat muniție Ucrainei din propriile stocuri. Încă un miliard de euro ar fi pus la bătaie pentru achiziționarea comună de muniție nouă.


Aprobarea acestui plan ar marca încălcarea unui nou tabu, notează jurnaliștii străini. Facilitatea europeană pentru pace – un fond finanțat de țările UE – a fost folosită pentru rambursări parțiale către guvernele care au donat tancuri sau alte arme Ucrainei.

Dar achizițiile comune pentru Ucraina – propuse pentru prima dată de Estonia în timpul summitului UE din februarie – merg un pas mai departe. Ideea ar fi ca, punând banii la comun și făcând o singură comandă mare, în locul a zeci de comenzi mici, țările UE pot negocia prețuri mai bune și contracte mai avantajoase cu furnizorii de arme.

Liderii ucraineni au avertizat că țara are nevoie urgentă de muniție sau riscă să piardă războiul, șeful Afacerilor Externe Josep Borrell estimând că Rusia a tras până la 50.000 de cartușe în fiecare zi, comparativ cu 2.000 până la 7.000 Ucraina.

Conform planului, Agenția Europeană de Apărare – înființată pentru a ajuta la coordonarea eforturilor de securitate ale țărilor UE – ar putea fi însărcinată cu negocierea contractelor. Unii diplomați au avertizat însă cu privire la potențialele probleme care ar putea apărea ca urmare a acordării unor astfel de competențe unui departament fără experiență, subliniind problemele cu care s-a confruntat UE atunci când a fost vorba de negocierea contractelor pentru vaccinuri.


O altă opțiune menționată ar fi ca țările UE să conducă aceste negocieri, cu condiția ca cel puțin trei state să lucreze împreună și să nu creeze comenzi concurente care să crească prețurile.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: