luni

17 ianuarie, 2022

UE interzice accesul în spațiul său aerian pentru avioanele companiilor din Belarus

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

4 iunie, 2021

Uniunea Europeană a decis vineri să interzică accesul în spaţiul său aerian pentru companiile aeriene din Belarus şi să finalizeze noi sancţiuni economice contra regimului de la Minsk condus de Aleksandr Lukaşenko, anunță Politico, care precizează că decizia a fost adoptată de miniștrii de Externe ai statelor membre.

Măsura, solicitată la finalul lunii mai de către liderii europeni, a fost formalizată juridic vineri de cele 27 de state membre UE. Interdicţia va intra în vigoare sâmbătă şi vizează în primul rând compania naţională Belavia.


Interdicția dictată de UE este un răspuns la decizia din 23 mai a autorităţilor belaruse de a forţa un avion al companiei Ryanair ce decolase din Atena cu destinaţia Vilnius să schimbe ruta şi să aterizeze la Minsk, invocând o alertă cu bombă.

Doi pasageri, jurnalistul disident belarus Roman Protasevici şi iubita lui, Sofia Sapega, au fost arestaţi. Companiile aeriene europene au decis deja să ocolească spaţiul aerian al Belarusului, iar Rusia a refuzat ulterior aterizarea mai multor curse europene la Moscova.

În afară de decizia adoptată vineri, alte două serii de sancţiuni individuale referitoare la Belarus sunt în curs de finalizare şi ar urma să fie aprobate săptămâna viitoare.

Prima serie de sancţiuni include opt nume de oficiali sau entităţi implicate în decizia de deturnare a avionului companiei Ryanair pe 23 mai, în timp ce a doua serie vizează ”câteva zeci de nume de persoane sau entităţi” implicate în reprimarea opoziţiei belaruse.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Sancţiunile constau în interdicţia acordării vizei de intrare în UE şi în îngheţarea activelor deţinute în Uniunea Europeană.

UE a sancţionat deja în acest fel 88 de membri ai regimului din Belarus, inclusiv pe preşedintele Lukaşenko.

Etichete: , , ,

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

 ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium) va...

rrr