joi

18 aprilie, 2024

13 aprilie, 2017

Zeci de mii de oameni au protestat la Budapesta, față de modificarea legii educației.

Amendamentele aduse legii educației, care pun în pericol funcționarea Universității Central-Europene (CEU), finanțată de George Soros, determină Comisia Europeană (CE) să declanșeze „dialogul politic” cu Budapesta pe subiectul respectării statului de drept în Ungaria.

La inițiativa președintelui CE, Jean-Claude Juncker, Colegiul comisarilor a discutat miercuri ultimele politici ale Guvernului Viktor Orban, politici ce ar putea fi contrare valorilor europene ale drepturilor omului și democrației, se arată într-un comunicat al prim-vicepreședintelui Comisiei, Frans Timmermans.

Pentru a lămuri situația statului de drept din Ungaria, executivul comunitar și guvernul de la Budapesta au convenit să înceapă un „dialog politic”.


În comunicat, Timmermans explică de ce în cazul Ungariei s-a optat pentru o astfel de procedură și nu se declanșează mecanismul de evaluare a statului de drept, precum în cazul Poloniei.

El a răspuns astfel acuzațiilor că oficialii europeni tratează diferit derapajele din UE.

Comisia nu consideră „că există o amenințare sistematică pentru statul de drept” în Ungaria și că executivul condus de Viktor Orban, spre deosebire de cel polonez, s-a arătat mereu deschis dialogului, spune Frans Timmermans în comunicatul transmis după ședința Colegiului comisarilor.

Cu toate acestea, „situația pe ansamblu în Ungaria este un motiv de preocupare pentru Comisie”, precizează prim-vicepreședintele CE.

Ultimele motive de îngrijorarea provocate de Budapesta


Dialogul vizează politicile privind azilul, organizațiile nonguvernamentale și educația:

  • Ungaria a modificat legea azilului, astfel încât imigranții care sosesc la granițele țării trebuie să înainteze cererile de azil în zone de tranzit, tabere improvizate din apropierea frontierei. Până la procesarea aplicației aceștia sunt obligați să locuiască în aceste centre. Comisarul european pentru migrație, Dimitris Avramopoulos, a discutat  la sfârșitul lunii trecute, la Budapesta, despre îngrijorările UE în această privință și a pus la dispoziția executivului maghiat expertiza Comisiei pentru rezolvarea rapidă a problemei.
  • Luni, președintele ungar Janos Ader a promulgat legea care stabilește noi cerințe pentru universitățile străine și care ar putea duce la închiderea CEU, universitatea milairdarului american George Soros. Măsura a provocat reacții critice din partea mediului academic din întreaga lume și a dus la ample proteste, cu zeci de mii de participanți, în Ungaria.
  • Săptămâna trecută, partidul premierului Orban, Fidesz, a prezentat Parlamentului un proiect de lege care prevede că ONG-urile ce beneficiază de finanțare din afara țării trebuie să se înregistreze ca „organizații susținute din străinătate”.

Comisia Europeană a avertizat în același timp că ar putea sesiza justiția europeană în legătură cu fiecare din cele trei subiecte și că va face o evaluare a modificărilor aduse legii educației, pentru a stabili clar încălcările preverilor eruopene.

SUA cer Ungariei să suspende legea care amenință funcționarea CEU

Departamentul de Stat al SUA a cerut Ungariei să suspende punerea în aplicare a amendamentelor la legea învățământului superior, amendamente ce nu mai permit funcționarea la Budapesta a Universității Central-Europene (CEU), finanțată de George Soros.

”Cerem guvernului Ungariei să suspende implementarea legii”, a declarat marți seară Mark C. Toner, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, conform transcrierii unui briefing de presă.

Acesta a descrie universitatea ca fiind o ”instituție academică de frunte” și ”un canal important pentru schimburile intelectuale și culturale între Ungaria și Statele Unite”.

”Și, sincer, (CEU – n. red.) se află în centrul gândirii libere și cercetării. Legea, credem noi, poate amenința în mod similar activitățile altor universități americane cu programe în Ungaria, așa încât problema merge dincolo de Universitatea Central-Europeană”, a mai arătat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: