luni

4 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

20 septembrie, 2011

Decizie care a luat prin surprindere pieţele şi a declanşat stare de alarmă în economia globală: S & P a retrogradat, la A de la A+, ratingul Italiei – ce-a de-a treia economie din UE.

Datoria publică a Italiei a asjuns la 1900 de miliarde de euro, reprezentând 120 % din PIB. În ciuda programului de austeritate de 60 de miliarde de euro, trecut săptămâna trecută de guvernul Berlusconi prin Parlament, agenţia a apreciat că crelşterea economică se înrăutăţeşte.

„Considerăm că activitatea economică redusă a Italiei face ca ţintele fiscale revizuite ale guvernului să fie greu de atins. În plus, ceea ce noi considerăm a fi un răspuns tentativ la presiunile recente din pieţe sugerează perpetuarea incertitudinii politice cu privire la abordarea problemelor economice ale Italiei”, se arată într-un comunicat transmis marţi de S&P.


Agenţia a adăugat că reducerea deficitului bugetar ar putea fi dificilă sau imposibilă, deoarece guvernul se bazează în mare măsură pe creşterea veniturilor într-o ţară unde taxele sunt deja ridicate, iar perspectivele de creştere vor continua să slăbească.

Decizia agenţiei a luat prin surprindere pieţele financiare, aflate deja în aşteptarea unei soluţii pentru situaţia din Grecia, şi vine deja pe o acceptare tacită a situaţiei chiar şi din partea politicienilor din peninsulă. Guvernul tocmai analiza reducerea prognozei de creştere economică la 0,7% pentru acest an, de la 1,1%, şi pe cea pentru 2012 la „maximum 1%”.

Euro îşi continuă deprecierea în raport cu dolarul american pentru a treia zi consecutiv, după ce agenţia de evaluare financiară Standard & Poor’s a scăzut ratingul Italiei, sporind îngrijorările referitoare la criza datoriilor în Europa care ar putea majora costul împrumuturilor pentru ţările din regiune, transmite Bloomberg.

Moneda euro a scăzut la cel mai redus nivel din 2001 şi până în prezent în raport cu yenul japonez, înainte de finalizarea discuţiilor dintre Grecia şi principalii creditori cu privire la o nouă tranşă de împrumut.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Dolarul american s-a apreciat în raport cu majoritatea valutelor înainte de şedinţa de politică monetară a Rezervei Federale care va avea loc marţi.

La Londra, euro a scăzut marţi dimineaţă la 1,3619 dolari, de la 1,3686 dolari, nivel consemnat luni seară la New York. De asemenea, moneda europeană s-a depreciat până la 104,24 yeni, de la 104,82 yeni, luni. În 12 septembrie, euro a scăzut până la un minim de 103,90 yeni, cel mai redus nivel din iunie 2001.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: