miercuri

17 iulie, 2024

14 ianuarie, 2024

Uniunea Europeană ia în considerare desfășurarea unei misiuni navale în Marea Roșie, pe fondul unei provocări geopolitice în creștere în zonă, cu amenințări la adresa căilor de transport maritim cruciale pentru comerțul mondial. Germania va trimite fregata „Hessen” și se va implica în interceptarea de rachete și drone lansate de militanții houthi.

„Nava aparținând Marinei germane dispune de recunoaștere radar capabilă să detecteze 1.000 de ținte simultan, rachete antiaeriene și are la bord elicoptere de atac. Cel mai recent, fregata a petrecut șase luni călătorind pentru NATO în Marea Nordului și Arctica, pentru exerciții și pentru a descuraja Rusia”, conform Welt Am Sonntag.

Criza din Marea Roșie s-a agravat

SUA și Marea Britanie au atacat pozițiile milițiilor Houthi susținute de Iran în Yemen, iar președintele american Joe Biden a explicat că lovitura militară a fost un „răspuns direct la atacurile fără precedent” asupra transporturilor internaționale din Marea Roșie.


Sâmbătă seara, armata americană a efectuat un alt atac asupra unei poziții Houthi din Yemen.

Militanții houthii au declarat război Israelului după invazia Gazei și bombardează nave comerciale aparținând aliaților statului, precum și ținte militare americane și orașe din Israel.

SUA, Marea Britanie și alte 18 țări au încercat să protejeze comerțul din decembrie cu „Operațiunea Prosperity Guardian”.

Reuniune a miniștrilor de Externe ai UE pentru aprobarea misiunii

Noua misiune a UE, care urmează să fie aprobată în cadrul unei reuniuni a miniștrilor de externe ai UE din 19 februarie, va începe până la sfârșitul lunii februarie.


Peste 12% din comerțul mondial trece prin Marea Roșie.

Potrivit informațiilor din acest ziar, costul perturbărilor, conform informațiilor Serviciului European de Acțiune Externă, este de „360 de milioane de euro pe oră”, întrucât navele comerciale sunt nevoite să facă ocoluri de până la 6.000 de kilometri, pe la Capul Bunei Speranțe.

Potrivit unor diplomați avizati, avantajul acestei soluții este că noua misiune se poate baza pe infrastructura existentă. Navele UE ar trebui în primul rând să monitorizeze situația, dar să însoțească și nave individuale și, dacă este necesar, să intervină cu forța armată pentru a doborî rachetele și dronele militanților houthi.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: