vineri

29 martie, 2024

3 februarie, 2016

gazoductUE dorește să vadă contractele pe care Gazprom le-a semnat cu firme europene. Măsura, care ar fi discutată acum la Bruxelles, vizează doar contractele cu o durată de peste un an și care furnizează mai mult de 40% din necesarul unui stat membru, scrie AFP, citând ediția de miercuri a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Potrivit cotidianului german, Bruxelles-ul se gândește să oblige companiile europene care derulează astfel de contracte cu Gazprom să le pună la dispoziție toate informațiile privind aceste afaceri, potrivit unui document citat de FAZ.

North Stream 2, scrie AFP, gazoductul ce va transporta gaze naturale din Rusia în Germania (varianta ce va permite ca aproviizonarea Europei să nu se mai facă prin conducta ce tranzitează Ucraina) ar intra în sfera de acțiune a acestei măsuri. FAZ a contactat Comisia dar nu a obținut niciun comentariu, mai scrie AFP.


În aprilie 2015, Comisia Europeană a acuzat formal gigantul rus că abuzează de poziția dominantă deținută pe piețele din Europa Centrală și de Est: „Opinia preliminară a Comisiei este că Gazprom încalcă regulile anticoncurenţiale ale UE prin adoptarea unei strategii de separare a pieţelor de gaze naturale din Europa Centrală şi de Est, de exemplu prin reducerea abilităţii clienţilor de a revinde gazele naturale în afara graniţelor unei ţări. Asta a dat Gazprom posibilitatea de a impune preţuri neechitabile în unele state membre”, anunța CE anul trecut.

Investigația respectivă a început în 2012, iar Gazprom a respins acuzațiile.

Statele la care se face referire în acțiunea Comisiei sunt foștii sateliți ai fostei Uniuni Sovietice – Lituania, Estonia, Bulgaria, Cehia, Letonia, Slovacia și Polonia.

Obiecții puternice sunt așteptate din partea Germaniei, care s-a opus, inclusiv prin vocea Angelei Merkel, și accesului Comisiei la contractele interguvernamentale semnate între statele memebre și țări terțe. Poziția Berlinului este că o transparență de genul acesta ar putea duce la dezvăluirea unor informații sensibile.

Verificarea ex-ante la contractele guvernamentale cu statele terțe


Această măsură prezentată de FAZ vine după ce Comisia Europeană a anunțat la sfârșitul lunii ianuarie că dorește modificarea legislației pentru a putea analiza și bloca eventual acordurile din domeniul energiei între statele membre și țări terțe, precum Rusia, înainte ca acestea să fie semnate.

Vicepreședintele CE Maroš Šefčovič a declarat că aceste noi competențe ale Bruxelles-ului apar în draftul regulilor privind securitatea energetică pe care-l va prezenta în februarie.

Acest pachet pe securitate energetică are ca obiectiv realizarea pieței unice energetice în care energia electrică și gazele naturale vor circula liber peste granițe, determinând astfel reducerea dependenței de gazul rusesc.

“Vom introduce această verificare ex-ante a acordurilor interguvernamentale”, a declarat vicepreședintele Šefčovič, adăugând:

“Trebuie să dezvoltăm mecanismul prin care să avem posibilitatea să vedem acordurile interguvernamentale, astfel încât să fim siguri atunci când vor fi încheiate că ele sunt compatibile cu legislația UE”, a explicat oficialul european.

Problema North Stream

Potrivit AFP, în aria de acțiune a acestei eventuale reglementări va intra și South Steam 2. Acesta este unul dintre subiectele în care Germania și statele din fostul Bloc Comunist se află pe poziții contrarii, Berlinul fiind considerat ca prea apropiat de Kremlin, în timp ce estul și centru Europei consideră Rusia ca fiind principala amenințare la securitatea națională.

Ultimul subiect de dispută, gazoductul North Stream 2, a făcut obiectul unei discuții la summitul de iarnă al Consiliului European, 10 state care au aderat la UE după 2004 cerând stoparea acestui nou proiect de colaborarea între Germania și Rusia, în care sunt implicate companii, dar pentru care este nevoie ca Germania și CE să aprobe o exceptare de la Al treilea pachet pe energie.

La finalul summitului de iarnă al Consiliului European, președintele Donald Tusk declara că acest proiect nu este în interesul Europei: “Comisia a apreciat că, dacă s-ar construi North Stream 2, aceasta ar crește dependența Europei de un singur furnizor și ar concentra 80% sută din importurile de gaze naturale din Rusia pe o singură rută. De asemenea, ar duce la o poziție dominantă a Gazprom pe piața germană, prin creșterea ponderii sale la peste 60%. Din punctul meu de vedere, North Stream nu ajuta diversificarea și nici nu va reduce dependență energetică”, a declarat Donald Tusk, la conferința de presă.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: