Un grup de petenți din Estonia, Franța, Irlanda, România, Slovacia, Suedia și Statele Unite au deschis luni un proces împotriva Uniunii Europene, cu intenția de a scoate din Directiva energiilor regenerabile biomasa provenită din păduri.
Decizia în acest proces, deschis la Curtea Europeană din Luxemburg, ar putea priva UE de sursa de energie care, potrivit Euractiv, contribuie cu 60% din producția de energie regenerabilă generată, mai mult decât energia produsă cu sisteme eoliene și solare.
Procesul este deschis de către persoane direct afectate de această directivă și ONG-uri, care susțin că UE a eșuat în a interpreta dovezile științifice care arată că strângerea biomasei din pădure cu scopul de a produce energie este una dintre cauzele majore ale procesului de defrișare masivă în, dar mai ales, în afara Europei.
UE a adoptat anul trecut o versiune actualizată a Directivei energiilor regenerabile, care stabilește o țintă de minim 32% energie produsă din surse regenerabile, până în 2030. Această țintă este considerată esențială pentru a atinge dorita reducere a emisiilor de carbon cu 40% până la aceeași dată.
Petenții afirmă însă că includerea biomasei recoltate din păduri ca sursă de energie regenerabilă contravine Articolului 191 (1) din Tratatul UE, care prevede că politicile de mediu ale UE trebuie să contribuie la ”păstrarea, protejarea și îmbunătățirea calității mediului înconjurător … în special la combaterea schimbărilor climatice”. Potrivit petenților, directiva va produce intensificarea schimbărilor climatice din cauza defrișărilor masive, în special în SUA, cu scopul de a satisface cererea de peleți din lemn.
Din cauza timpului îndelungat necesar refacerii pădurilor, tăierea masivă copacilor duce la creșterea amprentei de carbon în următoarele decenii, sau chiar secole, arată un studiu recent al publicației științifice Nature.