duminică

3 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

15 ianuarie, 2021

Cei trei care vizează președinția CDU: Norbert Röttgen, Friedrich Merz și Armin Laschet

Principalul partid de guvernământ din Germania, CDU, va trece prin alegeri interne sâmbătă, pentru a alege succesorul Angelei Merkel. Câștigătorul votului de sâmbătă ar putea să fie, cel mai probabil, viitorul Cancelar al Germaniei.

Din acest motiv, alegerile interne sunt extrem de importante, nu doar pentru Germania ci și pentru Europa, având în vedere că ele ar putea decide cine se va afla la cârma celei mai mari economii a Europei în următorii patru ani.

Cu doar 9 luni rămase până la alegerile generale din Germania, niciunul dintre candidați nu pare că a obținut statutul de favorit în cursa pentru a conduce partidul care domină scena politică a Germaniei de 70 de ani.


Trei persoane candidează la funcție, însă niciuna dintre ele nu a reușit încă se se impună hotărâtor, mai ales în contextul pandemiei de coronavirus care afectează țara și continentul de aproape un an.

Cine sunt candidații

Competitorii anunțați pentru șefia CDU sunt:

Armin Laschet, premierul celui mai populat land al Germaniei și un aliat al Angelei Merkel. Laschet este considerat cel mai aproape ideologic de Angela Merkel și este și preferat de actualul cancelar.

Friedrich Merz, un ultra-conservator care a indicat că își dorește o distanțare de moștenirea politică a actualului cancelar. Merz este un vechi rival al lui Merkel și susține un conservatorism mai dur pentru a putea recâștiga segmentul electoral pierdut la alegerile trecute în favoare extremiștilor de la AfD. Merz a candidat pentru conducerea partidului și în 2018, însă atunci a pierdut în  fața Annegretei Kramp-Karrenbauer, succesoarea preferată de Merkel.


Norbert Röttgen, fost ministru într-unul din guvernele lui Merkel dar considerat un outsider, după ce a căzut în dizgrația cancelarului. La fel ca Laschet, Norbert Röttgen este un centrist și susținător al valorilor tradiționale ale societății germane – susținerea Uniunii Europene, parteneriatul franco-german și parteneriatul cu Statele Unite.

O succesiune problematică

Rezultatele ultimelor alegeri generale și locale nu au adus bucurie politicienilor CDU. Partidul a înregistrat înfrângeri în mai mult circumscripții în favoarea extremiștilor de la AfD, iar în 2017, formarea guvernului a reprezentat un lung și dificil proces de negociere cu social-democrații de la SPD.

La alegerile interne pentru conducerea partidului din 2018, Angela Merkel a reușit să își impună favorita, Annegret Kramp-Karrenbauer drept succesoare, însă aceasta a fost nevoită să își dea demisia la scurt timp.

(Citiți și: ”Annegret Kramp-Karrenauer renunță la șefia CDU și la candidatura pentru funcția de cancelar”)

Oficial, motivul demisiei a fost unul politic:

În urma alegerilor locale parțiale din 2018, CDU a pierdut din nou inițiativa politică și electorală în fața AfD în mai multe circumscripții, iar unii membri ai partidului din Turingia au decis o alianță cu AfD în urma căreia premier al landului a fost ales un membru AfD.

Angela Merkel a criticat dur mișcarea politică din Turingia, aprobată tacit de conducerea centrală a CDU, și a reamintit că linia oficială a partidului era de a nu negocia și colabora cu extremiștii.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

După precizările cancelarului Merkel, atât Bodo Ramelow, cel ales premier al landului, cât și proaspătul lider CDU Annegret Kramp-Karrenbauer și-au înaintat demisiile. Imediat după plecarea Annegretei Kramp-Karrenbauer din poziția de președinte CDU, Friedrich Merz își anunța intenția de a candida pentru șefia partidului.

Angela Merkel și-a anunțat intenția de a renunța la funcții politice de prim rang la finalul actualului mandat de cancelar.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: