joi

30 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

4 decembrie, 2013

Cele trei mari agenții de rating Moody’s, Fitch și Standard&Poor’s, au fost avertizate de către Autoritatea europeană de supraveghere a piețelor financiare (ESMA) să-și adapteze analizele întrucât au dat greș în mai multe situații, în trecut.

ESMA a publicat rezultatele unei investigații despre ratingurile acordate de Mood’s, Fitch și Standard &Poor’s unor obligațiuni în perioada februarie – octombrie 2013, potrivit Euractiv.

În raportul său ESMA a criticat întârzierile cu care se anunță modificările ratingurilor și un slab control asupra confidențialității datelor.


Ratingurile celor trei agenții au început să fie contestate în zona euro după ce S&P a înfuriat autoritățile din Grecia atunci când i-a redus ratingul în timp ce își renegocia împrumuturile pentru ieșirea din criză.

”Investigația ESMA a scos la iveală o serie de slăbiciuni în stabilirea ratingurilor care pot pune în pericol calitatea, independența și integritatea aprecierilor”, a declarat Steven Maijoor, președintele ESMA.

S&P a transmis că va aplica cele mai înalte standarde și că va continua să-și îmbunătățească operațiunile, în timp ce Moody’s a anunțat că se va adapta la legislația UE.

Fitch a sus că este încrezătoare că procedurile sale respectă standardele europene, dar că va ține cont și de problemele ridicate în raportul ESMA.


ESMA a mai anunțat că nu va contesta actualele ratinguri acordate de cele trei companii.

”Cele trei companii trebuie să prezinte planuri de ajustare la legislația europeană a procedurilor folosite”, a mai spus Steven Maijoor.

Conflictul ditre autoritățile europene și cele trei mari agenții americane este mai vechi. În 2011, cancelarul german Angela Merkel a propus ca Uniunea Europeană să aibă propria agenție de rating.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

„Este important pe termen mediu, ca Europa să aibă o agentie de rating”, a spus Merkel, într-un interviu pentru postul public ARD, citat de Euractiv.

„Trebuie să depășim oligopolul agențiilor de rating”, a declarat tot atunci ministrul german de finanțe, Wolfgang Schaeuble, la o zi după ce agenția de evaluare Moody’s a retrogradat datoria Portugaliei la statutul de speculativ.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: