Uniunea Europeană va da un ultimatum guvernului de la Varșovia, impunându-i să renunțe până în septembrie la controversatele reglementări succesive care au adus sub controlul executivului curtea supremă din Polonia, scrie The Guardian.
Zeci de mii de persoane au protestat în marile orașe din Polonia față de o lege controversată adoptată în noaptea de vineri spre sâmbătă de către Senat. Potrivit noii legi privind Curtea Supremă, numirea magistraților de la cea mai importantă instanță va fi făcută de ministrul Justiției, care este și procuror general.
Pentru a intra în vigoare, legea trebuie promulgată de președintele Andrzej Duda, în următoarele 21 de zile.
Jarosław Kaczyński, liderul partidului de guvernământ, PiS, explica reforma spunând că sistemul judiciar din Polonia funcționează încă pe modelul comunist și necesită schimbări radicale pentru a deveni eficient.
La rândul său, premierul polonez, Beata Szydło, avertiza că legislația este o chestiune internă și guvernul nu va ceda niciodată în fața preisunilor extrene.
Opoziția denunță aceste modificări, considerându-le o „lovitură de stat” al cărei scop este diminuarea drastică a independenței sistemului judiciar, și sute de mii de persoane au demonstrat împotriva acestor intervenții legislative.
Varșovia a adoptat această măsură în pofida demonstrațiilor la care au participat sute de mii de oameni și a avertismentelor Uniunii Europene.
Din cauza negocierilor privind Brexitul, liderii UE au evitat să ia măsuri ferme împotriva acestui stat membru atenționat de mai multe ori că se îndepărtează de standardele unui stat democratic.
Cu toate acestea, problema Poloniei va trebui rezolvată și, potrivit unor informații prezentate de The Guardian, comisarul Frans Timmermans va sugera în ședința de miercuri termenul de 25 septembrie ca posibil deadline pentru ca Varșovia să revină în cadrul statului de drept, renunțând la ultimele reforme justiție.
În caz contrar, la summitul miniștrilor pentru afaceri generale se va pune problema suspendării dreptului de vot al Poloniei în cadrul Consiliului European.
Până atunci, oficialii europeni vor avea la dispoziție două luni în care să găsească susținerea necesară înainte de a se îndrepta spre „opțiunea nucleară” – suspendarea dreptului de vot al Poloniei în UE.
Ar fi pentru prima dată când Uniunea ar lua o astfel de decizie.
Primvicepreședintele Comisiei, Frans Timmermans, a avertizat săptămâna trecută că Bruxellesul a fost foarte aproape de a declanșa această sancțiune, ceea ce ar fi dus la o confruntare majoră cu unul dintre cele mai populate state membre.
Totodată, este probabil ca CE să lanseze săptămâna aceasta două noi proceduri de infringement pentru a încetini alunecarea Poloniei spre ceea ce Bruxelles-ul a catalogat drept autoritarism, mai scrie The Guardian.
Temerile Comisiei Europene se referă la patru legi, privitoare la Consiliul Național al Magistraturii, Curtea Supremă, Școala Națională de Magistratură și organizarea tribunalelor ordinare.
La rândul său, Departamentul de Stat american a reacționat vineri și le-a cerut tuturor părților implicate din Polonia să se asigure că reforma justiției respectă constituția poloneză, obligațiile juridice internaționale ale Varșoviei, precum și principiul independenței sistemului judiciar și cel al separației puterilor în stat.
Celălalt lider european care se află într-o dispută deschisă cu UE, Viktor Orban, a promis sâmbătă, la Băile Tușnad, că Ungaria va lupta pentru a apăra Polonia și a promis că Budapesta va utiliza toate opțiunile legale în Uniune pentru a-și arăta solidaritatea cu polonezii.