miercuri

17 iulie, 2024

12 decembrie, 2023

Comisia Europeană urmează să deblocheze marți fonduri UE de 10 miliarde euro, pe care Bruxelles le-a înghețat din cauza corupției și a problemelor legate de statul de drept în Ungaria, anunță Politico.

Decizia apare cu 2 zile înaintea reuniunii Consiliului European de la Bruxelles unde ar trebui să se discute și să se aprobe deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina și ajutorul financiar suplimentarn pentru Kiev, ambele blocate de Ungaria.

Justificările Comisiei: Ungaria respectă statul de drept

Este o victorie pentru autocratul maghiar Viktor Orbán, care continuă să blocheze luarea deciziilor UE și torpilează răspunsul Uniunii la războiul Rusiei.


Și este o înfrângere suferită de președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, care a cedat presiunilor unor lideri europeni, între care președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz, personalități care, potrivit unor înalți diplomați și oficiali, au făcut presiuni asupra Bruxelles-ului să elibereze fondurile Ungariei.

Comisia insistă că respectă regulile și că nu a avut de ales decât să elibereze banii pentru că Ungaria a făcut reformele necesare și acum respectă statul de drept.

Înghețarea fondurilor UE „a fost de fapt mult mai eficientă decât ne așteptam”, a susținut un oficial al Comisiei. Alt oficial afirmă: „Am fi putut continua să înghețăm fondurile, dar atunci am încălca noi statul de drept. Dacă Comisia nu eliberează fondurile, Ungaria ar putea da în judecată și, probabil, ar câștiga”.

Decizie criticată din Parlamentul European

Alți oficiali ai Comisiei și europarlamentari contrazic această versiune.


Europarlamentarul Daniel Freund a transmis Comisiei, într-o scrisoare din 11 decembrie, că fondurile UE trebuie să rămână înghețate. Scrisoarea a fost adresată Comisarilor Johannes Hahn și Didier Reynders. Evaluarea Parlamentului European „nu s-a schimbat substanțial”, scrie Freund, care, susținut de o mare majoritate a deputaților europeni, a condus ofensiva Parlamentului privind lupta pentru statul de drept.

„Din punct de vedere politic, este un semnal devastator. Orbán paralizează UE și merge împotriva intereselor esențiale de securitate ale Uniunii. Confruntarea lui totală cu privire la ajutorul pentru Ucraina și discuțiile de aderare sună ca și cum Orbán ar urma ordinele de la Kremli”, a spus Freund pentru Politico, referindu-se la decizia așteptată a Comisiei de a elibera fondurile Ungariei.

Decizia „va fi o problemă pentru realegerea Ursulei von der Leyen. Slăbiciunea cu privire la statul de drept este călcâiul lui Ahile al lui von der Leyen”, a avertizat Daniel Freund.

Oficial UE: ”Ar putea fi sfârșitul speranței pentru un nou mandat”

Înalți diplomați și oficiali UE sunt de acord că decizia ar putea pune în pericol potențiala acțiune a Ursulei von der Leyen de a rămâne în funcția de top al UE.

„În cele din urmă, va avea nevoie de Orbán. Dar renunțarea la statul de drept ar putea fi sfârșitul celui de-al doilea mandat aspirat. Acest lucru este foarte, foarte sensibil pentru Parlamentul European”, a afirmat un diplomat european.

Câți bani are blocați Ungaria și cum a reușit Budapesta deblocarea parțială

Pentru a intra în posesia celor 10 miliarde de euro, Ungaria a făcut unele modificări legislative, inclusiv în ceea ce privește Consiliul Național al Magistraturii. Dar membrii acelui consiliu vor fi numiți abia pe 10 ianuarie. „Dacă Comisia consideră că reformele sunt utile, ar fi trebuit să aștepte cel puțin până pe 10 ianuarie pentru a vedea cum sunt implementate reformele”.

În decembrie 2022, Comisia a decis să înghețe fondurile de coeziune destinate Ungariei. Fondurile de coeziune sunt menite să ajute țările membre mai sărace ale UE să investească în economiile lor. Acestea sunt plătite în mare parte ca rambursări pentru banii cheltuiți de guvernele naționale pentru programe interne care vizează creșterea nivelului de trai.

Suma care este blocată în acest moment este de aproximativ 21,7 miliarde de euro – totalitatea fondurilor de coeziune ale Ungariei. Dintre acestea, aproximativ jumătate sau 10 miliarde euro deven disponibile dacă Comisia este mulțumită de reformele judiciare.

Cu toate acestea, majoritatea banilor neînghețați nu vor fi disponibili imediat, a subliniat un alt oficial al UE, deoarece fondurile vor fi distribuite treptat, iar Ungaria trebuie mai întâi să prezinte planuri detaliate pentru proiectele pe care dorește să le finanțeze din banii UE.

Restul de aproximativ 11,7 miliarde de euro vor rămâne înghețate.

Dintre acestea, 6,3 miliarde de euro sunt blocate din cauza problemelor legate de atribuirea de contracte publice în cadrul așa-numitului mecanism de condiționalitate, un instrument legal care permite Bruxelles-ului să rețină finanțarea UE în cazul în care constată că o țară decade de la normele democratice.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: