joi

25 aprilie, 2024

12 martie, 2016

comisia-europeanaUniunea Europeană (UE) ar putea returna statelor membre o parte dintre prerogativele privind reducerea TVA, reiese dintr-un document oficial consultat de Reuters.

Măsura rezonează în special cu Marea Britanie, unde nemulţumirile provocate de controlul centralizat de la Bruxelles au dus la organizarea unui referendum pe tema apartenenţei la UE.

Documentul precizează că Marea Britanie îşi va păstra dreptul de a aplica o cotă TVA de zero, un drept acordat şi altor state mai vechi din UE, dar pe care Londra îl utilizează pentru o paletă mai amplă de produse, inclusiv la alimente şi la medicamente.


Documentul ce ar urma să fie făcut public săptămâna viitoare precizează că sistemul TVA-ului trebuie să fie „modernizat şi restartat”. Printre măsurile propuse de oficialii europeni pentru acest an şi pentru anul viitor se numără acordarea prerogativei fiecărui stat membru de a stabili pe cont propriu segmentele în care poate aplica cote reduse de TVA. La ora actuală, nivelul minim al cotei reduse de TVA este de 5%, iar Comisia Europeană are o listă de produse la care poate fi aplicată această măsură.

Dacă vor fi aprobate, noile reguli vor permite guvernelor să aibă un cuvânt mai important în ceea ce priveşte lista produselor la care se poate aplica o cotă redusă sau le va permite chiar să desfiinţeze această listă. Opţiunea mai ambiţioasă le-ar conferi statelor membre „o libertate mai mare în ceea ce priveşte numărul de cote reduse şi nivelul acestora”, se arată în documentul obţinut de presa internaţională.

Ca urmare, Marea Britanie ar putea, spre exemplu, să reducă sub 5% cota de TVA aplicată produselor sanitare, măsură interzisă de actualele reglementări.

Guvernele naţionale au drept de veto în ceea ce priveşte orice modificare a legislaţiei europene în domeniul TVA.


Comisia Europeană avertizează, însă, că veniturile bugetare ar putea fi afectate de reducerea cotei TVA. Veniturile din TVA se ridică la circa 1.000 de miliarde de euro la nivel european, echivalentul a circa 7% din PIB-ul UE.

De asemenea, pentru combaterea fraudelor cu TVA rezultate în urma comerţului intr-UE, Comisia Europeană propune ca statele în care sunt produse bunurile exportate să colecteze taxele în beneficiul statelor unde sunt exportate.

Măsura ar necesita o colaborare transfrontalieră mai strânsă şi ar putea duce la creşterea birocraţiei, însă ar putea reduce acestui tip de fraudă, estimat la 50 de miliarde de euro pe an, cu 80%, reiese din estimările executivului european.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: