miercuri

29 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

21 martie, 2017

UE a anulat summitul de pe 6 aprilie, urmând ca prima reuniune a liderilor din țările membre ale UE în vederea definirii poziției în negocierile cu Londra să aibă loc pe 29 aprilie (între cele două tururi ale alegerilor prezindețiale din Franța).

„Am convocat un Consiliu European pentru sâmbătă, 29 aprilie, în vederea adoptării direcțiilor de negociere pentru discuțiile asupra Brexitului”, a anunțat marți Donald Tusk, președintele Consiliului.

Mai mulți oficiali europeni au explicat luni că este imposibilă organizarea summitului pe 6 aprilie deoarece este prea scurt intervalul dintre 29 martie, când guvernul britanic va activa Articolul 50, și această dată fixată inițial.


Presa străină scrie că amânarea summitului arată intenția Uniunii de a o face pe Theresa May să aștepte înaintea declanșării negocierilor și, pe de altă parte, indică faptul că acestea nu vor fi deloc ușoare pentru prmeierul britanic.

Oficialii UE au declarat de multe luni că sunt pregătiți să înceapă negocierile imediat, nu rămâne decât ca Londra să activeze Brexitul, dar amânarea de acum este un avertisment adresat guvernului britanic în momentul în care acesta se pregătește de săritura în necunoscut.

La întâlnirea de la sfârșitul lunii aprilie, liderii din UE 27 vor discuta cadrul în care vor avea loc negocierile pentru Brexit, dar discuțiile efective nu vor începe decât după ce miniștrii din statele membre nu vor aproba direcțiile detaliate pentru negociere.

Toate aceste pregătiri ar putea dura săptămâni bune, care vor împinge începerea discuțiilor propriu-zise înspre sfîrșitul lunii mai sua chiar iunie.


Francezul Michel Barnier, cel care va conduce negocierile din partea blocului comunitar va fi cel care va purta discuțiile de zi-cu-zi și va fi în contact permenent cu cele 27 de guverne pentru a se asigura că Marea Britanie nu va crea disensiuni între diferite state membre în timpul contactelor bilaterale.

“Cred că există un puternic consens (între statele membre – n. red.) în ceea ce privește liniile roșii”, a declarat pentru Bloomberg secretarul de stat portughez pentru Afaceri Europene,  Margarida Marques. „Cel mai rău rezultat ar fi să nu se ajungă la un acord”, a adăugat acesta.

În cel mai optimist scenariu, negocierile se vor încheia în 2018.

Reprezentanții Uniunii nu vor începe discutarea termenilor despărțirii înainte de a prezenta factura ce trebuie plătită de Londra la acest partaj, urmând ca printre primele subiecte să figureze problema frontierelor și drepturile cetățenilor comunitari deja stabiliți în Marea Britanie și ale cetățenilor britanici din UE.

Potrivit Times, Marea Britanie trebuie să plătească Uniunii în jur de 50 de miliarde de euro, în timp ce membri ai guvernului de la Londra doar 3 miliarde de lire sterline.

Reamintim că reprezentantul Permanent al Marii Britanii l-a informat luni pe președintele Consiliului European, Donald Tusk, că premierul Theresa May va invoca pe 29 martie articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, declanșând procesul formal de ieșire a țării din Uniunea Europeană.

Data a fost fixată la 4 zile după ce liderii UE se strâng la Roma (premierul Theresa May nu participă) pentru a aniversa 60 de ani de la formarea Uniunii.

Pe data de 15 martie, Regina Elisabeta a II-a a acordat oficial prerogative premierului britanic Theresa May pentru a declanșa negocierile de ieșire din Uniunea Europeană, promulgând legea adoptată de parlamentul de la Londra.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Camera Lorzilor a încercat să impună cenzura asupra negocierilor pe care guvernul de la Londra le va purta cu Bruxelles-ul, însă Parlamentul a respins procedura de aprobare a negocierilor finale.

Procesul de negociere Brexit este unul de durată, care implică renegocierea a peste 20.000 de documente. Președintele Comisiei Europene, Jean Claude Junker, nu  crede că acest proces poate fi finalizat în 2 ani.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: