miercuri

24 aprilie, 2024

10 iunie, 2020

Bruxellesul acuză Rusia şi China că au desfăşurat campanii de dezinformare în timpul pandemiei de coronavirus pentru a încerca să “submineze” democraţiile, potrivit unui document consultat marţi de AFP.

“Unele ţări terţe, în special Rusia şi China, s-au angajat în campanii de dezinformare cu privire la COVID-19 în UE şi pe plan mondial, încercând să submineze dezbaterea democratică, să exacerbeze polarizarea societăţii şi să-şi amelioreze propria imagine”, indică acest document, potrivit Agerpres.

Șeful diplomației europene Josep Borrell (foto) și vicepreședinta Comisiei însărcinată cu valorile democratice și transparența Vera Jourova urmează să prezinte miercuri o strategie pentru a lupta împotriva dezinformării online legată de pandemie.


“Trebuie să alocăm mai multe resurse luptei împotriva dezinformării”, a susţinut Borrell marţi. “Dacă vreţi să facem ceva, trebuie să-i alocăm resurse”, s-a adresat el statelor membre, angajate într-o dificilă negociere pentru bugetul european.

Josep Borrell a mai pledat, inclusiv în trecut, pentru o abordare mai puţin naivă de către UE a relaţiei sale cu Beijingul.

El a avut o convorbire în cadrul unei videoconferinţe cu şeful diplomaţiei chineze Wang Yi pentru a pregăti un summit UE-China, au indicat serviciile sale.

Nicio dată nu a fost totuşi anunţată la finalul acestei discuţii. Summitul respectiv ar urma să-i reunească pe preşedinţii instituţiilor europene şi pe premierul chinez Li Keqiang. Acesta se va desfăşura în sistem de videoconferinţă şi este prevăzut să aibă loc până la sfârşitul lunii iunie, dacă liderii chinezi îşi dau acordul, conform unei surse europene.


Uniunea Europeană a adoptat în martie 2019 o strategie faţă de China, considerată în acelaşi timp partener şi rival.

“În urmă cu câteva săptămâni, într-un dialog cu presa franceză, am spus că Europa a fost prea naivă în relaţiile sale cu China”, a declarat Borrell după această discuţie.

“Cred că trebuie să construim relaţii realiste cu China, cu scopul de a ne apăra valorile şi interesele”, a adăugat el.

“UE are nevoie de China pentru a-şi apăra priorităţile în incintele internaţionale, în special lupta împotriva încălzirii globale. Dar în acelaşi timp, ea trebuie să-şi apere normele şi regulile pentru a evita ca China să le redefinească în felul său”, a explicat un diplomat european.

“UE este mult mai puţin naivă în prezent, dar are o problemă de strategie cu privire la investiţii faţă de China, căci Beijingul joacă pentru a-i diviza statele membre cu investiţiile sale”, a subliniat acesta.

Relaţia s-a complicat din cauza presiunii crescânde a Chinei asupra Hong Kong-ului şi a campaniilor de dezinformare desfăşurate de Beijing după apariţia COVID-19 în China.

Ameninţarea virusului este motivul oficial invocat pentru amânarea unui summit între liderii celor 27 state membre ale UE şi preşedintele Xi Jinping, care era prevăzut să aibă loc în septembrie la Leipzig, în Germania.

Josep Borrell susţine că a reiterat preocuparea europenilor pentru situaţia din Hong Kong. Premierul chinez i-a dat asigurări, dar nu a făcut nicio concesie şi a reafirmat că noua lege cu privire la securitate naţională în Hong Kong este necesară.

Șeful diplomației UE: China este un rival sistemic al UE, dar nu o amenințare pentru pacea mondială

China este un rival sistemic al Uniunii Europene, dar nu reprezintă o amenințare la adresa păcii mondiale, a declarat, luni, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell.

Declarațiile au fost făcute după cea de-a zecea runde de dialog strategic între Uniunea Europeană și China, o videoconferință de trei ore cu ministrul chinez de externe, Wang Yi, scrie Politico.

Printre subiectele discutate s-a numărat și decizia de anul trecut a Uniunii de a desemna China drept un „rival sistemic.” Oficialul european a explicat că folosirea acestei sintagme nu înseamnă că UE vede Beijingul ca pe o amenințare de securitate. “China are ambiții globale, dar, în același timp, nu cred că joacă un rol ce poate reprezenta o amenințare la adresa păcii mondiale,” a spus Josep Borell. “Au spus că nu au ambiții militare și nu vor să folosească forța pentru a participa la conflictele militare“, a adăugat Înaltul Reprezentant al UE.

Mai multe state și-au exprimat îngrijori legate de creșterea puterea militare a Chinei, iar declarația șefului diplomației europene vine după ce  secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a nominalizat “ascensiunea Chinei” drept o provocare la adresa securității euro-atlantice și la care Alianța va trebui să se adapteze până în 2030. Ascensiunea Chinei “schimbă fundamental echilibrul global de putere”, a declarat Stoltenberg.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: