miercuri

8 mai, 2024

14 aprilie, 2022

Liderii UE reuniți în martie la Versailles pentru a-și declara sprijinul pentru Ucraina. 10 dintre ei ajutaseră deja Rusia să declanșeze acest război

Uniunea Europeană a închis abia în aprilie breșa care a permis guvernelor UE să vândă Rusiei armament în ciuda embargoului impus în 2014 după anexarea regiunii Crimeea.

Țările UE au vândut Rusiei arme și muniții în valoare de 39 de milioane de euro anul trecut, conform ultimelor cifre furnizate de Comisia Europeană, anunță Reuters.

Uniunea Europeană a interzis în iunie 2014 exporturile de arme către Moscova ca răspuns la anexarea Crimeei, dar o clauză a deciziei a permis continuarea vânzărilor ”în cazul contractelor semnate înainte de august 2014 și a contractelor ulterioare necesare derulării unor asemenea contracte”.


De această clauză au profitat, între 2014 și 2021, companii din Franța, Germania, Italia, Austria, Bulgaria, Cehia, Slovacia, Spania, Finlanda și Croația.

Guvernele UE își impun voința în fața Comisiei

În încercarea de a submina efortul de război al Moscovei în Ucraina, UE a impus Rusiei cinci runde de sancțiuni majore, interzicând între altele exportul de tehnologie care ar putea fi folosită de industria de apărare.

Deși Comisia a propus, guvernele UE nu au acceptat imediat să elimine și excepția care a permis continuarea vânzărilor de arme către Rusia după 2014.

Abia săptămâna trecută această lacună a fost închisă, ca parte a celui de-al cincilea pachet de sancțiuni UE, au declarat diplomații și oficialii UE pentru Reuters. Comisia UE nu a anunțat public că eliminarea excepției face parte din al cincilea pachet de sancțiuni din cauză că nu era convinsă că are sprijinul unanim al celor 27 state membre.

(Citiți și: Cristian Grosu / Pactul Ribbentrop-Molotov economic și reformarea sub bombe a UE”)


Îm cele din urmă, excepția a fost ridicată la presiunile Poloniei și Lituaniei, iar textul legal publicat la 8 aprilie în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene elimină această scutire.

Peste 1.000 de tranzacții cu armament de la impunerea embargoului pe Rusia

Potrivit datelor Grupului de lucru al Consiliului pentru exporturile de armament convențional (COARM), statele membre au eliberat după 2014 peste o mie de licențe (autorizații generale pentru tranzacții cu arme către Rusia), alte aproape o sută fiind refuzate.

După cum anunța presa franceză pe 15 martie, un raport Disclose arăta că Franța a vândut Rusiei, după 2014, echipamente militare în valoare de 152 de milioane de euro.

Franța a livrat Rusiei inclusiv ”agenți biologici” și ”agenți pentru controlul revoltelor”

O cifră confirmată de o altă analiză realizată de Investigate Europe care plasează Franța, cu 44% din armele europene trimise în Rusia, în fruntea celor care au sporit puterea de foc a armatei ruse.

Printre materialele livrate de Franța se numără camere termice pentru echiparea vehiculelor blindate, care pot fi folosite de armata rusă în Ucraina. Industria franceză a livrat, de asemenea, forțelor aerie ruse sisteme de navigație și sisteme de imagistică pentru elicoptere.

Mai alarmant, potrivit raportului Investigate Europe: În 2014, autoritățile franceze încă își dădeau autorizația de a trimite în Rusia „agenți chimici”, „agenți biologici”, „agenți pentru controlul revoltelor”, „materiale radioactive, echipamente, componente și materiale aferente”.

Germania și Italia întregesc podiumul exportatorilor de arme pentru Rusia

Potrivit COARM, Germania a exportat în Rusia echipamente militare în valoare de 121,8 milioane de euro. Aceasta reprezintă 35% din toate exporturile de arme ale UE către Rusia. Germania a livrat în Rusia o navă spărgător de gheață, dar și puști și vehicule de „protecție specială”.

Pe locul trei pe lista exportatorilor, datele COARM arată Italia, care a vândut Rusiei echipamente militare în valoare de 22,5 milioane de euro între 2015 și 2020. Primul mare contract semnat cu Federația Rusă a avut loc în 2015, când guvernul de Matteo Renzi a autorizat Iveco să vândă Rusiei vehicule militare în valoare de 25 de milioane de euro. Vehicolele produse de Iveco, model Lynce, se află în serviciu pe fronturile din Ucraina.

În plus față de vehicolele militare, potrivit Istat (biroul de statistică național) între ianuarie și noiembrie 2021 Italia a livrat Rusiei arme și muniție în valoare de 21,9 milioane de euro. E vorba de puști, pistoale, muniții și accesorii.

Cum a fost posibil ca, la șase ani de la intrarea în vigoare a embargoului, guvernul italian să mai poată autoriza vânzarea de arme? Acestea – puști semi-automate și muniție – au fost vândute pe piața civilă rusă, care include securitate privată, organizații paramilitare sau organe speciale de stat.

Cehia, Austria, Bulgaria – exporturi mici de arme mari

Alte state membre au vândut Rusiei de sume mai mici, dar livrările au fost importante.

Cehia a exportat în Rusia ”aeronave ușoare, vehiculele aeriene fără pilot, motoarele aeriene și echipamente pentru aeronave” în fiecare an între 2015 și 2019.

Austria a exportat în fiecare an, „arme cu țeavă lisă cu un calibru mai mic de 20 mm, arme automate de calibru de 12,7 mm, dispozitive de reglare a muniției și componente speciale”.

Bulgaria a avut două acorduri de export, în 2016 și 2018, pentru „nave de război, echipamente navale speciale (de suprafață sau subacvatice), accesorii, componente și alte nave de suprafață”, în valoare de 16,5 milioane euro

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: