joi

30 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

16 martie, 2022

Parisul și Berlinul trebuie să recunoască că cei opt ani de diplomație pe care i-au condus cu Moscova, au dus doar la escaladarea tensiunilor cu Rusia și, în cele din urmă, au provocat actualul război din Ucraina. Declarația îi aparține lui Volodimir Groysman, fostul premier ucrainean, care a acordat Euractiv un interviu.

Volodimir Groysman, care a fost premier în perioada 2016 – 2019 și a servit pentru scurt timp sub actualul președinte Volodymyr Zelenski, a declarat că condițiile puse pe masă de partea rusă în ultimele patru runde de negocieri de pace nu reprezintă altceva decât ”sfârșitul Ucrainei ca stat suveran”.

”Franța și Germania trebuie să înceteze să mai păcălească cetățenii”

„Am o întrebare directă către Macron și Scholz: de câte ori ați fost sau ați vorbit cu Moscova? Ce ați realizat?” a întrebat retoric fostul premier. „Franța și Germania continuă să spună că doresc o rezolvare pașnică și că sunt profund îngrijorați de acțiunile Rusiei – declarațiile de acest tip, lipsite de vigoare, nu mai funcționează”, a spus Volodimir Groysman.


Acordul Minsk II, intermediat de Franța și Germania, care urmărea încheierea războiului declanșat de Rusia în 2014 în sudul și estul Ucrainei, a fost văzut pe scară largă de partea ucraineană ca o trădare a intereselor lor naționale și nu a fost niciodată implementat.

Un blocaj major în implementarea acordului Minsk II a fost insistența Rusiei că nu este parte la conflict și, prin urmare, nu este legată de termenii săi.

Întrebat dacă Franța și Germania ar trebui să medieze viitoarele discuții de pace după încheierea războiului actual, fostul premier Groysman a spus că ambele țări „trebuie să înceteze să se mai păcălească și trebuie să înceteze să-și mai păcălească cetățenii”.

„Trebuie să fie sinceri și să recunoască că cei opt ani de diplomație pe care au tot insistat să-i conducă înainte de începerea acestui război au dus doar la o nouă escaladare și, într-un final, la război, pe scară largă, împotriva Ucrainei”, a precizat el.

”Rubla este combustibil pentru crimă”


Întrebat despre impactul sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei, Volodimir Groysman a spus că, deși sancțiunile sunt binevenite, ele nu merg suficient de departe.

El a cerut în mod special sancțiuni energetice din partea țărilor europene, făcând referire specială la Germania, care până acum a respins interzicerea completă a importului de gaze și petrol rusești.

„Rubla este un combustibil pentru crimă”, a spus Volodimir Groysman, adăugând că Ucraina ar avea nevoie de mai multe arme. Și fostul premier ucrainean repetă apelul către NATO de a impune o zonă de „interzicere a zborului” deasupra Ucrainei, o opțiune pe care liderii occidentali încă o exclud.

„Desigur, s-au făcut multe lucruri în ceea ce privește sprijinirea Ucrainei și suntem foarte recunoscători partenerilor noștri. Dar este timpul să scăpăm de orice slăbiciune și să acționăm cu mai multă hotărâre”, spune Volodimir Groysman.

Întrebat ce efect ar putea avea asupra situației actuale o eventuală amânare a deciziei de a acorda Ucrainei statutul de candidat la UE, fostul premier a spus: „Ucraina și ucrainenii, care azi protejează, fără nicio exagerare, flancul estic al Europei, trebuie să primească un semnal clar din partea UE că viitorul nostru se află acolo. Și orice altfel de semnale, sau semnale neclare, care vor fi transmise Ucrainei în aceste zile, ar putea fi o sursă de dezamăgire pentru noi”.

Potrivit acestuia, ezitarea UE de a răspunde rapid cererii făcute de Ucraina a fost inspirată de „anumite state membre”, care ar trebui „să nu le mai fie frică că îl enervează pe Vladimir Putin”.

”Ucraina nu are altă variantă decât victoria”

Volodimir Groysman, care este evreu și care și-a pierdut câțiva membri ai familiei în Holocaust, l-a comparat pe președintele rus Vladimir Putin cu Adolf Hitler. El a criticat afirmația lui Putin că a venit să „denazifice” Ucraina.

„Putin a început practic al Treilea Război Mondial și ambițiile sale sunt mult mai largi decât teritoriul geografic al Ucrainei în sine – ambiția lui este să învingă lumea occidentală așa cum există astăzi. În acest moment, doar Ucraina îi este în cale, împiedicându-l să mărșăluiască de la est la vest”, a spus Volodimir Groysman.

Fostul premier a spus că, dacă Ucraina nu oprește invazia lui Putin, statele baltice și Polonia vor fi următoarele ținte, deci „singura opțiune pentru noi toți este să-l învingem, prin mijloace militare și economice”.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Făcând referire la agresiunea militară a Rusiei în Georgia în 2008, la anexarea ilegală a Crimeei în 2014 și la sprijinul acordat grupurilor armate separatiste din regiunea separatistă Donbas a Ucrainei, precum și la diferite otrăviri și crime ale dizidenților, Volodimir Groysman a spus: ”Vladimir Putin a atacat Ucraina și încearcă să-i distrugă pe toți ucrainenii – este un genocid”.

„Ucrainenii trebuie să câștige acest război, este singura opțiune pentru noi ca să evităm faza următoare”, a adăugat el.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: