marți

16 iulie, 2024

22 septembrie, 2020

UE afirmă că nava turcească Çirkin, deținută de Avrasya Shipping, a transportat în Libia materiale militare, în mai și iunie 2020

UE a decis luni să impună sancțiuni împotriva a 3 firme – una din Turcia, una din Kazahstan, una din Iordania- pentru încălcarea embargoului impus de ONU asupra livrărilor de armament către Libia. Măsura, scrie Euractiv, a generat o reacție furioasă a Turciei.

Decizia, care a fost aprobată în cadrul reuniunii miniștrilor de Externe UE organizată luni la Bruxelles, impune blocarea activelor deținute de aceste firme în state UE, restricția accesului acestora pe piețele financiare europene și interdicția generală impusă companiilor din UE să facă afaceri cu companiile sancționate.

Două persoane au mai fost sancționate pentru încălcarea drepturilor omului în Libia, acolo unde guvernul de la Tripoli, recunoscut de ONU, este asediat de forțele conduse de Khalifa Haftar.


UE desfășoară o misiune navală în apele teritoriale ale Libiei care impune respectarea embargoului și care adună date despre acțiunile care încalcă acest embargou.

Libia este cuprinsă de haos și de confruntări armate de aproape 10 ani, după ce revolta populară încurajată de NATO a condus la detronarea și omorârea dictatorului libian Muammar Gaddafi.

Turcia este parte a conflictului libian, sprijinind cu forțe armate guvernul de la Tripoli după ce a semnat cu acesta un acord de cooperare maritimă în zona Mediteranei. Tabăra lui Khalifa Haftar este sprijinită, între alții, de Rusia.

Decizia UE de a sancționa o companie turcească a provocat o reacție nervoasă a Ankarei. Ministerul turc de Externe a transmis luni că ”într-un moment în care se fac eforturi pentru reducerea tensiunilor în estul Mediteranei, o decizie atât de greșită exte extrem de nefericită”.


”Dacă UE chiar dorește securitate și stabilitate în această regiune, atunci trebuie să renunțe la atitudinea părtinitoare și întotdeauna să acționeze în baza consultării și cooperării cu Turcia”, avertizează comunicatul ministerului de Externe al Turciei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: