luni

27 noiembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

22 iunie, 2023

Ambasadorii celor 27 de state membre ale UE au aprobat miercuri al 11-lea pachet de sancțiuni și noi măsuri restrictive impuse Rusiei. Acestea vizează izolarea și mai puternică a regimului de la Moscova întărind sancțiunile deja în vigoare cu scopul de a elimina posibilitățile de ocolire a acestora, transmite Euractiv.

Aceste noi sancțiuni constau atât în sancțiuni individuale, cât și în „măsuri în vederea luptei împotriva ocolirii lor”, a anunțat Suedia, care deține președinția semestrială a Uniunii Europene.

Companii vizate de sancțiuni

Obiectivul acestor măsuri constă în evitarea ca bunuri a căror livrare către Rusia este interzisă să nu găsească o cale ocolitoare pentru aprovizionarea complexului militaro-industrial rus. Comisia Europeană (CE) a identificat în acest sens opt firme chinezești acuzate de reexportarea unor bunuri considerate sensibile către Rusia.


În urma unor discuții cu Beijingul, cinci dintre aceste firme au fost retrase de pe lista neagră, însă trei firme, cu sediul la Hong Kong, sunt vizate, sursa diplomatică precizând că cele trei sunt companii cu capital rusesc.

O societate iraniană, două companii din Emiratele Arabe Unite (EAU), două firme cu sediul în Uzbekistan, una în Armenia și una în Siria sunt de asemenea vizate.

Interzicerea exporturilor de echipamente „sensibile”

UE încearcă să descurajeze companii străine și țări terțe să ajute Moscova prin reexportarea către Rusia a unor bunuri care pot fi folosite de către complexul militaro-industrial rus – mai ales semiconductori și circuite integrate. Acest al 11-lea pachet de sancțiuni vizează, astfel, frigidere, imprimante, calculatoare electronice și alte produse care ”contribuie la consolidarea militară și tehnologică a Rusiei și la dezvoltarea sectorului său al apărării și securității”. Această listă are 155 de pagini.

Înăsprirea controlul tancurilor petroliere suspecte

Europenii au interzis totodată accesul în porturile și pe căile fluviale de pe teritoriul UE a tancurilor petroliere suspectate de încălcarea interdicției de a importa petrol brut și produse petroliere ruse pe cale maritimă. Ei au pelungit o suspendare a unor licențe de radiodifuziune în UE pentru cinci posturi rusești aflate sub controlul permanent al liderilor ruși și interdicția de a difuza conținut.


Ei au adăugat pe lista neagră 71 de persoane și 33 de entități implicate în deportarea unor copii ucraineni în Rusia. Acordul la care au ajuns ambasadorii statelor membre UE urmează să fie adoptat în mod oficial ulterior. Identitățile persoanelor și entităților sancționate urmează să fie publicate, joi, în Jurnalul Oficial al UE, când măsurile urmează să intre în vigoare.

***

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: