joi

18 aprilie, 2024

12 iulie, 2017

După ani de întârziere, UE a aprobat formal, marți, Acordul de Asociere  cu Ucraina, anunță Euractiv.

Aprobarea a venit cu o zi înainte de importantul summit care se organizează la Kiev, începând de miercuri.

Refuzul fostului președinte Viktpr Ianucovici de a semna un acord de asociere cu UE a declanșat, în iarna 2013-2014 revoluția Euromaidan, care a stat la baza unor importante schimbări geopolitice- Moscova a anexat Peninsula Crimeea și a demarat acțiunile de destabilizare a Ucrainei, în care au murit peste 10.000 de oameni.


UE și SUA au reacționat, impunând sancțiuni asupra unor persoane și entități din Rusia și din Ucraina.

Ratificarea Acordului de Asociere UE-Ucraina a fost întârziată de Olanda, care a decis să organizeze un referendum național pe această temă, în urma căruia majoritatea olandezilor a respins pactul. Politicienii olandezi au găsit soluția de a ratifica acordul abia în mai.

Decizia unanimă a celor 28 de state membre, care devine efectivă începând cu data de 1 septembrie, a apărut cu câteva ore înainte de întâlnirea ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, cu șefa diplomației europene, Federica Mogherini, la Bruxelles.

”Acesta este pasul final prin care UE și Ucraina se angajează la o strânsă și pe termen lung relație în domeniile importante. Acordul de Asociere este principalul instrument de a apropia Ucraina de UE: promovează strângerea legăturilor politice, puternice legături economice și respect pentru valori comune”, anunță o declarație emisă marți.


Acordurile de Asociere reprezintă ”preludiul”  aderării și sunt menite să ajute la alinierea normelor politice, economice, ale societății în general, ce funcționează în statul pretendent la asocierea cu blocul comunitar.

Unul dintre compromisurile care au făcut posibilă ratificarea acordului în Parlamentul olandez este stipularea faptului că Acordul de Asociere UE-Ucraina nu garantează calitatea viitoare de membru cu drepturi depline al UE.

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, și președintele Comisiei Europene, Jean Claude Junker, se află miercuri la Kiev, unde vor participa la summit-ul de 2 zile găzduit de președintele Petro Poroșenko.

Ucraina are foarte mult de recuperat în respectarea normelor europene, iar agenda summit-ului de la Kiev conține teme privind securitatea, politicile regionale, politici externe și politicile economice.

Petro Poroșenko a afirmat în repetate rânduri că viitorul Ucrainei se află alături de Occident, anunțând că dorește aderarea la UE și la NATO, la fel cum au procedat fostele colege de bloc comunist din Europa Centrală și de Est.

Rusia se opune și sabotează pe toate căile ambițiile occidentale ale Ucrainei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: