miercuri

24 aprilie, 2024

25 iunie, 2011

UDMR a respins, sâmbătă, în Consiliul Reprezentanţilor Unionali, reorganizarea administrativ-teritorială a României propusă de preşedintele Traian Băsescu şi PDL.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat căl iderii Uniunii nu pot fi de acord cu propunerea şefului statului de reorganizare în 8 megajudeţe plus Harghita şi Covasna separate. ”Trebuie văzut că aici există şi anumite pericole, nu putem în 2011 accepta o asemenea recomandare, nici măcar organizaţiile teritoriale din cele două judeţe nu sunt pentru o asemenea structură. N-am soluţiona o serie de probleme la care trebuie să căutăm rezolvare în numele întregii comunităţi maghiare. Am avut acorduri, dezbateri pe această temă, iar opinia noastră este că nu putem fi de acord cu această transformare a actualelor regiuni de dezvoltare în 8 regiuni administrative. România ar încălca o serie de acorduri internaţionale care vizează comunităţi etnice minoritare din anumite teritorii”, a arătat Kelemen.

El a argumentat refuzul UDMR şi pri faptul că soluţiile expuse de ODL şi de Băsescu ”vor scinda comunitatea maghiară în cel puţin 2-3 grupuri”.


Ministrul Culturii s-a exprimat astfel pentru amânarea reorganzării administrativ-teritoriale până în momentul când aceasta va reuni o majoritate parlamentară.

Ameninţări cu criza politică şi negocieri cu opoziţia

Liderul UDMR i-a avertizat pe democrat-liberali cu o criză politică, dacă nu vor renunţa la regionalizare.

”Dacă partenerul nostru nu e în măsură să fie pentru recomandările noastre, noi spunem să luăm acest proiect de pe ordinea de zi, pentru că altfel ajungem la o criză politică pe care noi nu dorim deloc să o demarăm. Am ajunge în situaţia economică din 2010, credibilitatea României ar fi distrusă în ochii instituţiilor financiare internaţionale, iar acest lucru nu e dezirabil. Noi nu intenţionăm să iniţiem o criză politică, considerăm că e important ca această problemă să nu mai fie dezbătută în Parlament, dar să continuăm reforma administrativă cu procesul descentralizării”, mai spus preşedintele UDMR.

În context, Kelemen a menţionat că UDMR a prmit două scrisori din partea opoziţiei pentru a negocia pe marginea Statutului minorităţilor şi revizuirii Constituţiei.


”Opoziţia ne-a trimis două scrisori în ultimele două luni prin care ne roagă să ducem tratative cu dânşii, reforma Constituţiei şi legea minorităţilor. Niciodată nu am respins posibilitatea unui dialog cu opoziţia. Am menţinut dialogul cu dânşii”, a susşinut liderul UDMR.

Cu toate acestea, însă, ministrul Culturii s-a arătat ferm pentru rămânerea la guvernare.

”E o iluzie să crezi că dacă părăsim guvernul şi coaliţia, în opoziţie vom putea face mai multe. E o iluzie că am ajunge în câteva săptămâni la guvernare, cu opoziţia din prezent. Trebuie să menţinem această coaliţie de guvernare şi este în interesul comunităţii noastre, nu am făcut toţi paşii, mai avem sarcini pe care le putem rezolva. Există însă o limită de care nu putem trece, acestea vizează interesele comunităţii noastre. Dacă ajungem la o soluţie care exclude comunitatea maghiară, comunitatea noastră, este inacceptabil pentru noi”, a spus Kelemen.

Şi vicepremierul Marko Bela s-a exprimat pentru rămânerea UDMR în Guvern

 

”Acum facem parte din guvernare sau opoziţie? Nu putem nega faptul că până acum atmosfera antimaghiară s-a creat sub conducerea liberalilor pe care i-am iubit atât de mult. Ei sunt cei mai buni prieteni ai mei şi uitaţi-vă ce declaraţii fac. Nu vă recomand să treceţi în opoziţie, nu acum şi nu astfel. Nu cred că aceasta ar fi o alternativă ca noi să stăm lângă această opoziţie care ne-a denigrat cât a putut. Interesul nostru este stabilitatea, să contracarăm deciziile proaste şi să conlucrăm în privinţa deciziilor bune”, a afirmat fostul preşedinte al UDMR.

Statutul minorităţilor are şanse mici în forma dorită de maghiari

Viceprim-ministrul Marko Bela a recunoscut că Statutul minorităţilor are şanse reduse să treacă de Parlament în forma dorită de UDMR, până în vacanţa parlamentară de vară, dar a subliniat că Uniunea va bloca reorganizarea administrativ-teritorială dorită de Traian Băsescu.

”Am considerat că legea statutului minorităţilor naţionale va trece de Parlament, dar pierderea noastră netă este faptul că avem şanse minime – ca să nu spun că nu există şanse – ca legea să treacă de Parlament în forma dorită de noi. Deocamdată suma săptămânilor trecute este aceasta. Pe de altă parte, s-a ivit chestiunea reorganizării administrative. Nu am crezut că această recomandare a restructurării administrative este nesubstanţială, însă fără noi nu se va putea ajunge la o restructurare administrativă pentru că oricât de hotărâtă ar fi intenţia de restructurare, există interese ca ţara să rămână în stabilitate iar coaliţia împreună”, a susţinut Marko.

De asemenea, Marko nu a ezitat săşi arate deschis nemulţumirea faţă de atitudinea Guvernului de la Budapesta, destul de ostil UDMR.

”Fireşte că ne poate ajuta atitudinea Guvernului ungar, dar în spatele culiselor am primit critici că nu luptăm suficient de bine pentru autonomia Secuimii. Dacă credeţi că a sosit momentul, trebuie o luare de poziţie la Bruxelles, la Budapesta, măcar să comparăm lumea iluziilor, nu că autonomia teritorială a Secuimii ar fi o iluzie pentru mine. Pentru mine autonomia este un lucru important. Haideţi, domnilor, să ne spuneţi cum putem lupta pentru autonomie!”, a le-a transmis Marko guvernanţilor de la Budapesta.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: