Bugetul Agenţiei Naţionale de Integritate a fost singurul care a primit aviz negativ la comisiile de specialitate ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, ceilalţi ordonatori principali de credite fiind avizaţi pozitiv.
La comisiile juridice, parlamentarii UDMR s-au aliat cu Opoziţia şi au votat împotriva bugetului ANI pe anul 2012.
Parlametarii UDMR au votat explicit împotriva majorării bugetului ANI pe 2012 comparativ cu 2011, iar cei de laPSD şi PNL au votat împotriva bugetului ANI în ansamblu.
Conform unui amendament depus de şeful deputaţilor UDMR, Mate Andras, ANI era obligată să cheltuiască maximum 5% din buget, până la recuperarea irevocabilă a unor sume iputate de Curtea de Conturi.
Amendamentul UDMR a fost respins inclusiv prin votul PSD şi PNL.
”Acest vot arată solidaritatea şi coerenţa actualei puteri. Noi am respins amendamentul prin care se dorea diminuarea drastică a bugetului ANI, însă avem o poziţie contra acestui buget la modul general”, a declarat senatorul PSD Toni Greblă, preşedintele Comisiei juridice a Senatului.
Potrivit priectului de buget adoptat de Guvern, Agenţia Naţională de Integritate are prevăzută pentru anul 2012 o alocare de 42,9 milioane de lei, cu 29,2 milioane de lei mai mult ca în anul 2011.
La Comisiile de cultură, bugetul Societăţii Romîne de Televiziune a trecut la limită, cu 13 voturi pentru şi 10 împotrivă, deşi proiectul propune scăderi masive la cheltuielile de personal, de până la 25%.
SRTV va avea în 2012 un buget de 150 de milioane de lei, faţă de 173 de milioane, în anul 2011, potrivit proiectului guvernamental.
În schimb, la comisia comună entru controul Serviciului de Informaţii Externe, SIE a primit aviz favorabil în unanimitate pentru bugetul din 2012.
Deşi până acum Opoziţia a protestat faţă de majorarea bugetului spinilor, parlamentarii USL s-au arătat înţelegători cu SIE.
”Eram şi noi curioşi, până la urmă, să vedem de ce bugetul SIE apare mai mare decât cel pe 2011. Apare mai mare din cauza CAS-ului. Creşterea de 3,5% tocmai din cauza aceasta apare. Nu l-au plătit până acum şi trebuie să-l plătească. Şi au avut şi un buget care în 2011 a fost mult diminuat faţă de 2010 şi au datorii rămase pe bunuri şi servicii care trebuie achitate anul acesta. Bugetul, încă, ar mai trebui suplimentat”, a declarat secretarul comisiei SIE, deputatul liberal Mihăiţă Calimente.
Bugetul Serviciul de Informaţii Externe pe 2012 a fost stabilt de guvern la 194 de milioane de de lei, cu circa 3,4 % mai mare decât în 2011.
O situație asemănătoare s-a înregistrat și la bugetul Ministerului Afacerilor Europene, unde parlamentarii din comisiile de specialitate reunite au avizat pozitiv în unanimitate, deși nu era constituit cvorumul de ședință. Nimeni nu a fost, însă, nemulțumit, iar președintele Comisiei de afaceri europene de la Cameră, social-democratul Viorel Hrebenciuc, și omologul său de la Senat, progresistul Vasile Nedelcu, au consemnat avizarea bugetului MAEur, de 86 de milioane de lei, pentru 2012.
Avizele comisiilor parlamentare de specialitate sunt consultative, bugetul de stat urmând să primească raport de respingere sau de admitere de la comisiile reunite de buget-finanţe.
Plenul reunit al Senatului şi Camerei Deputaţilor va lua decizia finală asupra proiectului de buget şi asupra celor 8.600 de amendamente depuse.