duminică

28 aprilie, 2024

27 aprilie, 2014

Unul dintre cei opt observatori OSCE reţinuţi vineri în oraşul Slaviansk, în estul Ucrainei, a fost eliberat duminică, după ce separatiştii au avut o primă întrevedere cu negociatorii OSCE trimişi pentru a-şi recupera colegii.

Bărbatul eliberat este suedez şi are probleme de sănătate din cauza diabetului. Rebelii proruşi din Slaviansk au declarat că nu au de gând să-i elibereze şi pe ceilalţi şapte observatori, consideraţi spioni NATO, şi pe cei patru localnici translatori.

Ostaticii sunt consideraţi prizonieri de război, iar separatiştii cer, la schimb, eliberarea rebelilor arestaţi de autorităţile ucrainene.


La Doneţk, alt oraş din estul Ucrainei aflat sub controlul separatiştilor, proruşii au ocupat televiziunea regională de stat, declaraând-o televiziunea republicii populare Doneţk.

Pregătiri pentru sancţiuni

De cealaltă parte, Occidentul se pregăteşte de noile sancţiuni împotriva Rusiei, care ar trebui anunţate luni.

Statele G7 au decis sâmbătă să impună o nouă rundă de sancţiuni Rusiei. SUA sunt pregătite să adopte imediat noul set, dar aşteaptă ca Europa, unde există o puternică opoziţie din partea firmelor care au puternice legături de afaceri cu Rusia, să ajungă la un consens pe acest subiect.

Ambasadorii UE se vor întâlni luni la Bruxelles pentru a discuta noua listă de sancţiuni.


Adjunctul consilierului american prezidenţial pentru Securitate Naţională, Tony Blinken, a declarat duminică, pentru CNN, că sunt vizate firme din industria de armament rusească, dar şi companii şi persoane apropiate preşedintelui Vladimir Putin.

Statele UE nu par însă prea încântate de trecerea la un nou nivel de sancţiuni, iar preşedintele american, Barack Obama, a explicat duminică, într-o conferinţă de presă organizată în Malaezia, că SUA nu vor adopta, fără partenerii europeni, noi măsuri împotriva Rusiei.

“Ideea că ar fi mai eficient ca noi să aplicăm sancţiuni sectoriale, pe cont propriu, fără europeni, este greşită. Vom fi într-o poziţie mai puternică pentru a-l descuraja pe preşedintele Putin, dacă acesta va vedea că lumea, SUA şi Europa, sunt unite şi că nu este vorba de un conflict Rusia – SUA”, în logica războiului rece, aşa cum se spune.

“Vor exista diferenţe chiar şi în interiorul Europei, parte din cauza naturii relaţiilor economice pe care le au (cu Rusia – n. red.). Şi va trebui să rezolvăm totul într-un mod sistematic. Dacă vom fi nevoiţi să trecem la sancţiuni sectoriale, va fi important să ştim exact că suntem pregătiţi să le adoptăm şi să le susţinem pe termen lung”, a mai spus preşedintele Barack Obama.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: