vineri

29 martie, 2024

18 aprilie, 2014

Preşedintele american Barack Obama a declarat, joi, că nu are “nicio certitudine” că acordul privind Ucraina, încheiat joi la Geneva, va fi pus în aplicare şi va permite o detensionare a situaţiei, relatează AFP.

“Cred că în acest moment nu putem fi siguri de nimic. Există totuşi posibilitatea ca diplomaţia să ducă la o detensionare a situaţiei” din Ucraina, a afirmat preşedintele american.

Barack Obama a precizat însă că “este nevoie de mai multe zile” pentru a vedea dacă declaraţiile oficialilor ruşi se vor concretiza.


“Sper totuşi că acordul va fi aplicat în următoarele zile, dar nu cred că putem conta pe acest fapt, luând în considerare ce s-a întâmplat în trecut”, şi-a manifestat scepticismul preşedintele SUA.

“Am pregătit sancţiuni suplimentare pe care le-am putea impune împotriva Rusiei, dacă situaţia nu se va ameliora”, a avertizat preşedintele Obama.

Arseni Iaţeniuk: „Rusia să lase în pace Ucraina”

Premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk a cerut Rusiei, joi seara, după reuniunea de la Geneva, să aplice “imediat” acordul privind Ucraina, relatează agenţia Ukrinform.

“Rusia a fost nevoită să-i condamne pe extremişti. Acordul de la Geneva, pe care Rusia l-a semnat, prevede dezarmarea grupurilor ilegale create în Lugansk, Doneţk şi în alte regiuni. De asemenea, conform acordului, activiştii proruşi trebuie să părăsească toate clădirile ocupate anterior”, a prezentat Arseni Iaţeniuk termenii acordului cvadripartit.


Subliniind că autorităţile de la Kiev îşi vor respecta angajamentele asumate la reuniunea de la Geneva, premierul a îndeamnat Rusia să “lase în pace Ucraina”.

Marea Britanie colaborează cu SUA pentru eventuale noi sancţiuni

Conform agenţiilor de presă, premierul britanic David Cameron a acceptat să colaboreze cu SUA cu privire la adoptarea unor eventuale noi sancţiuni împotriva Moscovei.

David Cameron a anunţat joi seara că Marea Britanie va oferi 1,2 milioane de euro pentru misiunea de supraveghere a OSCE în Ucraina.

“Premierul şi preşedintele Obama au convenit că Uniunea Europeană şi Statele Unite trebuie să continue pregătirea unor eventuale sancţiuni suplimentare, pentru a fi pregătite să reacţioneze rapid, dacă acordul nu va fi aplicat”, a anunţat Biroul premierului David Cameron, într-un comunicat.

Misiunea de supraveghere a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) este însărcinată să ajute autorităţile ucrainene să aplice acordul de la Geneva.

Ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier a apreciat joi, la postul public de televiziune ARD, că acordul de la Geneva reprezintă “un prim pas important”, dar încă “mulţi alţi paşi” urmează să fie făcuţi.

“Încă nu am obţinut pacea şi suntem departe de a ne atinge scopul”, a spus oficialul german, adăugând: “cel puţin, există şansa că Ucraina îşi va păstra integritatea teritorială”.

Situaţia din teren se înrăutăţeşte

Forţele separatiste din oraşul Sloviansk au ocupat staţia locală a televiziunii naţionale în timp ce, la Geneva, se discuta un acord pentru Ucraina. Separatiştii au interupt transmisia programelor naţionale şi retransmit canale ruseşti.

La Doneţk, separatiştii îi obligă pe etnicii evrei să se înregistreze şi să plătească o taxă pentru această procedură, conform Mediafax, care citează Jerusalem Post.

Jerusalem Post citează reprezentanţi ai comunităţii evreieşti de la Donetsk, care afirmă că trei bărbaţi “cu feţele acoperite”, fluturând un steag rus, au distribuit joi pliante prin care informează că “evreii cu vârsta de peste 16 ani trebuie să se prezinte până pe 3 mai la administraţia locală pentru a se înregistra”.

Taxa pentru această formalitate se ridică la 50 de dolari, iar etnicii evrei sunt solicitaţi să prezinte la administraţia locală documente privind religia lor, componenţa familiei şi bunurile pe care le deţin. Jerusalem Post scrie: “Dacă evreii refuză să se înregistreze, atunci cetaţenia lor va fi retrasă, bunurile vor fi confiscate, iar ei înşişi vor fi deportaţi”.

Tot joi, serviciile speciale ucrainene anunţă arestarea a zece “spioni ruşi” suspectaţi că au încurajat violenţele în estul rusofon al Ucrainei, informează AFP.

Direcţia de contraspionaj a SBU a anunţat miercuri că 40 de spioni ruşi au fost depistaţi în Ucraina de la începutul lunii martie până în prezent.

Reprezentanţii Ucrainei, Rusiei, UE şi Statelor Unite au ajuns la un acord, joi seara, pentru detensionarea situaţiei din Ucraina, în primul rând prin pentru dezarmarea “grupurilor ilegale”, o referire la miliţiile proruse, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: