duminică

14 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

1 iunie, 2022

Ucraina va lovi mai precis ținte rusești mai îndepărtate decât acum, cu noile sisteme de rachete avansate pe care i le va furniza SUA, dar acestea nu vor putea ținti obiective de pe teritoriul Rusiei, potrivit unui editorial semnat de Joe Biden în New York Times (NYT).

„Am decis să furnizăm ucrainenilor sisteme de rachete şi muniţii mai avansate, care le vor permite să lovească cu mai multă precizie ţinte cheie de pe câmpul de luptă din Ucraina”, scrie președintele SUA în NYT.

La rachetele antitanc Javelin, se vor adăuga sisteme puternice de artilerie și rachete de precizie, rachetele antiaeriene Stinger, radare, vehicule aeriene fără pilot, elicoptere Mi-17 și muniție, potivit sursei citate.


Poziția SUA este menită să descurajeze tentațiile altor potențiali agresori că și ei pot ocupa teritorii și pot subjuga alte țări. Pentru a le trimite acest mesaj Rusia trebuie a plătească un preț mare pentru acțiunile sale.

Sistemele HIMARS pentru Ucraina au o rază de acțiune de 80 km

Din cel de al 11-lea pachet de securitate american pentru Ucriana fac parte sistemele de rachete de artilerie de mare mobilitate HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System), lansatoare de rachete multiple, montate pe blindate uşoare, potrivit unhui oficial al Casei Albe, citat de CNN.

HIMARS pentru Ucraina ar avea o rază de acţiune de aproximativ 80 de kilometri, adică sub cea maximă a sistemului de 300 de kilometri, dar triplă față de cea a sistemelor M777 Howitzers, trimise de SUA Ucrainei luna trecută.

Aceste echipamente fac parte dintr-o componentă nouă, mai mare, a asistenţei militare americane pentru Ucraina, în valoare totală de 700 de milioane de dolari.


Oficialii americani spun că au primit asigurări din partea Ucrainei că nu vor folosi sistemele pentru a lansa atacuri în interiorul Rusiei. Pe măsură ce conflictul evoluează, însă, SUA vor „continua să-și adapteze” asistența la nevoile cele mai urgente ale Ucrainei, potrivit sursei citate.

SUA nu face presiuni pentru concesii teritoriale ale Ucrainei

Președintele SUA nu va renunța la principiul  „Nimic despre Ucraina fără Ucraina. Nu voi face presiuni asupra guvernului ucrainean – în privat sau în public – să facă vreo concesie teritorială. Ar fi greșit și contrar principiilor de acțiune”, mai scrie Joe Biden în editorialul din New York Times.

„Nu căutăm un război între NATO și Rusia. Oricât de mult aș fi în dezacord cu domnul Putin și (deși) consider că acțiunile sale sunt scandaloase, Statele Unite nu vor încerca să provoace înlăturarea lui (de la putere). Atâta timp cât Statele Unite sau aliații noștri nu sunt atacați, nu vom fi direct implicați în acest conflict, fie prin trimiterea de trupe americane la luptă în Ucraina, fie prin atacul forțelor ruse. Nu încurajăm și nu permitem Ucrainei să lovească dincolo de granițele sale. Nu vrem să prelungim războiul doar pentru a provoca durere Rusiei”, a precizat Joe Biden.

Totodată, președintele american a confirmat că „discuțiile Ucrainei cu Rusia nu sunt blocate pentru că Ucraina a întors spatele diplomației. Sunt blocate pentru că Rusia continuă să ducă un război pentru a prelua controlul asupra Ucrainei cât poate de mult. Statele Unite vor continua să lucreze pentru a întări Ucraina și a sprijini eforturile acesteia de a ajunge la un capăt negociat al conflictului”, a mai spus Joe Biden.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Deceniul banilor ieftini (dobânzi mici sau foarte mici la creditele pe termen lung)pentru state  tocmai s-a încheiat . A fost (sau ar fi fost) o perioadă extrem de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: