joi

30 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

19 mai, 2022

Joe Biden vizitează Japonia și Coreea de Sud în primul său turneu în Asia în calitate de președinte al Statelor Unite. Cu această ocazie el transmite un mesaj clar pentru China, potrivit unor consilieri și analiști citați de Reuters: „Nu încercați niciunde în Asia, mai ales în Taiwan, ceea ce a făcut Rusia în Ucraina”.

Joe Biden pleacă joi într-un turneu de 5 zile în Asia, după ce în ultimele luni de zile s-a concentrat pe răspunsul american și al aliaților în fața agresiunii Rusiei în Ucraina prin implementarea de sancțiuni împotriva Moscovei și livrarea de ajutoare pentru Kiev.

Președintele Biden se va întâlni la Seul cu noul președinte ale Coreei de Sud, Yoon Suk-yeol, și la Tokio cu premierul Japoniei, Fumio Kishida. Ambii lideri din Asia sunt îngrijorați de intențiile Coreei de Nord și Chinei și speră să își consolideze alianța de lungă durată cu Washingtonul.


„În esență, această vizită este despre construirea rețelei de alianțe din Asia de Est”, parțial pentru a contracara orice acțiune a Chinei împotriva Taiwanului, a spus Evan Medeiros, consilier în administrația fostului președinte Barack Obama.

Sancțiunile usturătoare adoptate de Occident împotriva Rusiei sub conducerea lui Biden nu ar fi la fel de simplu de folosit împotriva Beijingului. China este cel mai important partener economic al Coreei de Sud și cea mai mare sursă de produse pentru importurile Japoniei, în ambele cazuri, depășind cu mult țara de pe locul doi, SUA.

Lipsesc planurile alternative

Ceea ce complică mesajul lui Biden este faptul că administrația sa nu a propus până acum niciun plan pentru a contracara China dacă Beijingul încearcă să ocupe insula autonomă Taiwan, cu toate că serviciile de informații americane au observat pregătirile chinezilor în acest sens.

În mod similar, nu există nicio strategie publică pentru a gestiona politica „zero Covid” de carantinare a Beijingului despre care unii economiști spun că va provoca o recesiune globală.


Totuși, există și semne pozitive pentru Administrația Biden. „Am calculat și au trecut 20 de ani de când un președinte american a putut să călătorească atât în Japonia, cât și în Coreea [de Sud] și a putut să conteze pe faptul că liderii ambelor țări sunt pro-alianță”, a explicat un specialist de la Centrul de Studii Strategice și Internaționale.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Joe Biden nu va vizita zona demilitarizată de la granița cu Coreea de Nord, iar administrația sa nu va aduce nicio idee nouă despre cum ar putea fi îmbunătățite relațiile dintre cele două Corei. Phenianul a renunțat la planurile de a suspenda testarea rachetelor balistice intercontinentale și ar putea în curând să reia testele nucleare.

Coreea de Nord a dezvăluit recent că se străduiește să oprească răspândirea coronavirusului în țară după apariția unui focar de Covid-19, dar Phenianul a refuzat până acum ajutorul extern, chiar și din partea Chinei.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: