marți

14 mai, 2024

14 iulie, 2023

Este puțin probabil ca Kiev să reînnoiască acordul cu Gazprom pentru tranzitul gazelor naturale din Rusia către UE prin conductele care traversează Ucraina, a declarat vineri ministrul ucrainean al Energiei, German Galușcenko, pentru Politico.

Acordurile de tranzit au fost încheiate în 2019 și expiră la sfârșitul anului 2024. În baza acordului, Gazprom exportă peste 40 de milioane de metri cubi de gaz pe an prin Ucraina, ceea ce aduce la Kiev aproximativ 7 miliarde de dolari.

Ministrul ucrainean al Energiei: Negocierile sunt imposibile

„Cred că până în iarna lui 2024, Europa nu va avea deloc nevoie de gaz rusesc”, a spus Galușcenko. „Dacă acum profiturile din gazul rusesc plătesc războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și a armatei private a Gazprom, singurul lucru pentru care ar trebui să plătească în viitor vor fi reparațiile.”


El a adăugat că războiul înseamnă că „negocierile bilaterale sunt imposibile”.

Ruta terestră prin Ucraina este una dintre cele două legături de dintre Rusia și Occident și încă reprezintă aproximativ 5% din importurile de gaze ale blocului, care acum sunt la doar o treime din nivelul de dinainte de război.

Nu numai Ucraina pune la îndoială viitorul tranzitului de gaze. Șeful Gazprom, Alexei Miller, a avertizat săptămâna trecută că va opri exporturile dacă Ucraina nu va renunță la ideea de a sechestra activele statului rus până la concurența sumei de 5 miliarde de dolari. Această sumă reprezintă echivalentul valoric al infrastructurii energetice expropriate ilegal de Moscova când a anexat Crimeea, în 2014.

La orizont, probleme pentru Austria, Slovacia, Italia, Ungaria

În ciuda războiului care face ravagii asupra infrastructurii energetice ucrainene, rețeaua de conducte a continuat să pompeze gaz către UE, în principal în Austria, Slovacia, Italia și Ungaria.


Gazul rusesc importat prin conducte nu este supus sancțiunilor, dar Comisia Europeană intenționează să pună capăt dependenței blocului de combustibilii fosili ai Moscovei până în 2027.

Cu toate acestea, țările UE care încă folosesc gazul rusesc nu se mișcă suficient de repede pentru a-și diversifica sursele de aprovizionare.

Importurile de gaz rusesc din Austria au revenit la nivelurile de dinainte de război. Ungaria primește în jur de 4,5 miliarde de metri cubi pe an. În aprilie, guvernul său a semnat un acord cu Gazprom pentru a asigura volume suplimentare. Decizia Kiev de închidere a conductelor de tranzit de gaz ar putea cauza probleme acestor țări.

„Dacă tranzitul ucrainean se oprește, livrările de gaze către țările UE ar putea scădea între 10 și 16 miliarde de metri cubi (45 până la 73% din nivelurile actuale)”, arăta o analiză din iunie a Centrului pentru Politica Energetică Globală al Universității Columbia.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: