vineri

19 aprilie, 2024

29 decembrie, 2019

Kievul se așteaptă ca în estul Ucrainei, în regiunea separatistă susținută de Rusia, să aibă loc duminică un schimb de prizonieri, a anunțat sâmbătă președintele ucrainean Volodimir Zelenskiy.

Schimbul a fost negociat de către președinții Ucrainei și Rusiei în cadrul negocierilor de pace organizate la începutul lunii decembrie la Paris.

Volodimir Zelenskiy și Vladimir Putin au eșuat la prima lor întâlnire să ajungă la un compromis care să pună capăt războiului din Ucraina, dar au acceptat să deblocheze discuțiile de pace, iar părțile să facă un nou schimb de pizonieri.

(Citiți și: ”Negocierile de la Paris nu aduc pace Ucrainei”)


”Schimbul trebuie să aibă loc duminică. Deocamdată, identificarea tuturor persoanelor nu a fost încheiată”, a declarat președintele Zelenski, potrivit Associated Press.

Anterior, Daria Morozova, oficial al guvernului autoproclamatei republici Doneţk, a anunţat că republicile separatiste vor preda 55 de persoane, iar Kievul 87. Nicio informaţie despre identitatea prizonierilor nu a fost oferită.

Presa din Rusia afirmă că operaţiunea va avea loc la un post de frontieră de pe linia frontului.

Conform unor informaţii din presa ucraineană, separatiştii ar putea elibera în principal prizonieri de război ucraineni, dar şi activişti sau jurnalişti pro-Kiev încarceraţi.


De partea ucraineană, un tribunal din Harkov a eliberat sâmbătă trei bărbaţi condamnaţi la închisoare pe viaţă pentru pregătirea unui atentat în februarie 2015. Procurorul ucrainean Vladimir Lymar, citat de Interfax, a declarat că suspecţii au fost eliberaţi pentru că trebuie să facă parte din schimbul de prizonieri.

Schimbul de prizonieri a fost o solicitare a președintelui Zelenski făcută la primul summit de pace privind Ucraina ţinut după 2016, la Paris, pe data de 9 decembrie.

La această primă întâlnire între preşedintele rus Vladimir Putin şi cel ucrainean, Volodimir Zelenski, sub mediere franco-germană, au fost anunţate o serie de măsuri: consolidarea încetării focului, schimb masiv de prizonieri până la sfârşitul lui decembrie, retragerea combatanţilor din trei zone restrânse, până la finele lui martie 2020.

Războiul început în 2014 de separatiştii pro-ruşi, susţinuţi logistic, material și uman de Moscova, s-a soldat cu peste 13.000 de morţi şi cu aproape 1,5 milioane de persoane care şi-au părăsit locuinţele.

Moscova şi Kievul au făcut, în septembrie, un important schimb de prizonieri.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: