Pentru Ucraina, lupta pentru asigurarea tancurilor occidentale a fost doar începutul. Având în vedere că SUA și Germania au aprobat trimiterea tancurilor moderne, planificatorii militari de la Kiev își îndreaptă atenția asupra a ceea ce ei consideră că este următorul pas logic în efortul lor de a respinge invadatorii ruși: avioane de luptă occidentale.
Discuții ale Politico cu mai mult de șase oficiali militari și diplomați occidentali confirmă că o dezbatere legată de aprovizionarea Ucrainei cu avioane de luptă este deja în desfășurare, împinsă de oficiali ucraineni cu sprijinul statelor baltice.
„Următorul pas natural ar fi trimiterea de aviație de luptă”, afirmă un diplomat dintr-o țară din nordul Europei.
Avioanele și linia roșie care se tot mută
Dezbaterea se va dovedi probabil și mai anevoioasă decât disputa privind livrarea tancurilor. În Europa, mai mulți oficiali și diplomați au afirmat că guvernele lor nu mai consideră ideea de neconceput, dar că temerile de escaladare a conflictului rămân mari.
Washington a transmis Kievului că discuția despre avioane este ”imposibilă, pentru moment”, a spus un diplomat, care însă a precizat: „Există o linie roșie acolo, dar și vara trecută am avut o linie roșie pe HIMARS, iar asta s-a depășit. Apoi au fost tancuri de luptă. Și linia asta s-a mișcat.”
Un alt oficial de rang înalt al unei puteri europene a subliniat, de asemenea, viteza cu care se schimbă oferta de armament occidental. „Avioanele de vânătoare sunt de neconceput astăzi, dar am putea avea această discuție în două, trei săptămâni”.
Țările de Jos și Slovacia, primele care se declară gata să ajute cu avioane
Miniștrii Apărării din state aliate Ucrainei urmează să organizeze un nou summit, în februarie, la baza militară americană Ramstein, în sud-vestul Germaniei, și se așteaptă ca sprijinul aerian să fie un punct cheie al discuțiilor.
Ministrul de externe Wopke Hoekstra a declarat săptămâna trecută în Parlamentul Țărilor de Jos că guvernul său va analiza furnizarea de avioane de luptă F-16, dacă Kiev le va solicita. „Suntem deschiși la minte, nu există tabuuri”, a spus el.
Această poziție a urmat comentariilor de luna trecută din partea ministrului slovac de externe Rastislav Káčer, care a declarat pentru Interfax-Ucraina că guvernul său este „gata” să trimită avioane MiG-29, de fabricație sovietică, la Kiev.
El a afirmat că a discutat cu partenerii NATO și cu președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy despre cum să facă asta.
Germania, din nou în fruntea opoziției europene
Cancelarul german Olaf Scholz a exclus miercuri livrări de avioane de luptă, invocând necesitatea de a preveni o escaladare militară ulterioară. „Nu vor fi livrări de avioane de vânătoare în Ucraina”, a spus el. „Acest lucru a fost clarificat foarte devreme, inclusiv de președintele SUA.”
Unii oficiali cred că discuția de luna viitoare de la Ramstein se va concentra, prin urmare, pe elaborarea unui plan de urgență, în cazul în care avioanele de luptă cu reacție sunt necesare, urgent, la un moment dat, mai degrabă decât pe încheierea unui acord privind livrări de aeronave pe termen scurt.
Aliații europeni ai Ucrainei prevăd un conflict care ar putea dura încă trei până la cinci ani, sau mai mult, și există îngrijorări că Occidentul este aproape de limita a ceea ce poate fi furnizat fără a declanșa un răspuns extrem de la Moscova.
Strategia occidentală: să-l obișnuim pe Putin că Ucraina nu e singură
La începutul anului trecut, aliații occidentali au convenit asupra unei politici ”nescrise” de a nu furniza Ucrainei un pachet complet de arme imediat după invazie, de teamă că „vom declanșa un răspuns mare din partea Rusiei”, a declarat un al treilea diplomat de rang înalt din alt guvern european.
Gândirea a fost că Occidentul ar trebui să-și ofere sprijinul treptat, evaluând răspunsul Rusiei la fiecare pas. „Multe țări din Occident cred că, dacă ar fi să furnizăm Ucrainei tot hardware-ul pe care ni l-au cerut în prima fază a războiului, ar exista o reacție puternică a Rusiei, inclusiv nucleară. Puteți numi asta un proces de obișnuire a lui Putin”, a spus diplomatul.
Strategia a fost o tendință lentă, dar constant ascendentă, în sprijinul occidental. Ajutoarele au plecat de la furnizarea de rachete Javelin antitanc și sisteme portabile de apărare aeriană, cum ar fi Stinger, la HIMARS și, mai recent, rachete sol-aer Patriot, tancuri și vehicule blindate.
Prin urmare, livrarea aeronavelor este „doar o chestiune de când se va întâmpla”, a prezis același diplomat.
Ministrul britanic de externe, James Cleverly, s-a întâlnit săptămâna trecută cu înalți oficiali americani la Washington pentru a discuta despre sprijinul militar suplimentar acordat Ucrainei, dincolo de furnizarea de tancuri.
Vorbind după întâlnire, James Cleverly a refuzat să spună dacă acele conversații au vizat furnizarea de avioane de luptă, bombe cu dispersie sau rachete cu rază lungă de acțiune.
„Nu am de gând să speculez care ar fi natura sprijinului militar viitor”, a spus el. „Sprijinul nostru a evoluat pe măsură ce a evoluat bătălia și pe măsură ce au evoluat cerințele ucrainenilor”.
Acțiuni în SUA care arată că avioanele nu sunt tabu
Diplomații europeni sunt de acord că Occidentul va dori mai întâi să epuizeze toate celelalte opțiuni de sprijin aerian, inclusiv mai multe drone de atac și, eventual, rachete cu rază lungă de acțiune.
Washington a aprobat recent trimiterea în Ucraina a unui lot de rachete Zuni, nedirijate, din perioada Războiului Rece, pe care armata ucraineană le-ar putea lansa din avioanele sale MiG din epoca sovietică.
Totuși, deciziile recente ale SUA stau ca dovadă că Washington se pregătește pentru o discuție despre aeronave militare. În iulie, Camera Reprezentanților SUA a aprobat 100 de milioane de dolari pentru antrenarea piloților ucraineni pentru a pilota avioane de luptă americane, iar în octombrie Ucraina a anunțat că un grup de câteva zeci de piloți au fost selectați pentru antrenament pe avioanele de luptă occidentale.
În august, Colin Kahl, subsecretarul pentru politica de apărare, le-a declarat reporterilor că „nu este de neconceput ca, în timp, avioanele occidentale să facă parte din mix-ul” de armament furnizat Ucrainei.
Ucraina este optimistă și și-a ales deja modelele preferate
Yuri Sak, consilier al ministrului ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a declarat că prioritatea Kiev, după tancuri, este asigurarea aeronavelor cu reacție și că „obiecțiile” aliaților nu sunt de netrecut.
El este sigur că Occidentul este acum convins de necesitatea de a spori cu grijă, dar constant, sofisticarea donațiilor sale militare.
El a spus că forțele aeriene ucrainene și-au pus ochii pe aeronavele americane F-16 și F-15, dar sunt deschise și altor tipuri. Majoritatea F-15 și F-16 deținute de SUA sunt desfășurate în alte regiuni, inclusiv în Indo-Pacific.
„Există aproape 50 de țări care folosesc în prezent F-15”, a spus Yuri Sak. „Nu cred nici măcar o secundă că Ucraina nu merită avioane de luptă.”
Infrastructura din Ucraina va dicta ce tip de avioane pot fi trimise
Trimiterea aeronavelor ar fi însă o activitate logistică serioasă pentru aliații Ucrainei. Aparatele F-15 și F-16 necesită piste lungi, de înaltă calitate, ceea ce îi lipsește Ucrainei. Experții spun că ar fi ușor pentru Rusia să detecteze orice încercare de a construi baze operaționale și să le lovească.
Avioanele de vânătoare americane F-18 sau Gripen, fabricate de Suedia, ar fi mai potrivite, a spus Justin Bronk, cercetător al think tank-ului britanic RUSI. F-18 și Gripen pot decola de pe piste mai scurte și necesită mai puțină întreținere.
Ucraina se descurcă singură cu armamentul occidental
Alte avioane de luptă, cum ar fi Rafale, de fabricație franceză, pot necesita un număr semnificativ de civili occidentali la sol în Ucraina pentru a le pregăti pentru zboruri și pentru a le repara, eventual. Acești oameni ar deveni automat ținte pentru atacurile rusești.
„Spunem că tot ceea ce trimitem trebuie să fie în scopuri defensive, dar odată ce echipamentul a fost livrat, este în mâinile lor. Argumentul că Ucraina va avea nevoie de ofițeri NATO în țară a fost același și pentru sistemele Patriot. Dar totuși le-am trimis, și le trimitem în continuare, fără să trimitem și ofițeri NATO”, afirmă oficialul francez.
Întrebat însă dacă trimiterea de avioane în Ucraina ar constitui o escaladare, un oficial al guvernului francez a subliniat că Ucraina a primit deja arme „super violente” din Occident, cum ar fi tunurile Caesar.
***