vineri

19 aprilie, 2024

30 decembrie, 2022

Pe măsură ce anul 2022 se apropie de sfârșit, ucrainenii se confruntă cu un viitor periculos, incert. Bombele continuă să cadă în valuri asupra orașelor lor, rachetele rusești vizează infrastructura cheie, iar Kiev avertizează că Moscova se pregătește să lanseze atacuri din noi direcții asupra Ucrainei.

Politico a stat de vorbă cu ministrul de externe ucrainean Dmytro Kuleba pentru a afla mai multe despre ceea ce vrea Kievul de la UE în 2023, când războiul Rusiei, care a schimbat anul acesta Europa, intră în cea de-a 11-a lună.

Mai multe sancțiuni și mai țintite

UE a convenit un al nouălea pachet de sancțiuni care vizează Rusia la începutul acestei luni, dar pentru Ucraina nu este suficient.


„Da, salutăm cel de-al nouălea pachet, care include elemente asupra cărora Ucraina a insistat de luni de zile, dar regretăm că aceste sancțiuni nu au fost aplicate mai devreme, cum ar fi scoaterea băncilor rusești din SWIFT sau închiderea punctelor de propagandă rusești din UE”, spune ministrul Kuleba.

Dmytro Kuleba a exprimat și dezamăgire față de derogările pe care UE le-a acceptat din cauza preocupărilor legate de securitatea alimentară. „Unele companii rusești vor încerca să manipuleze problema securității alimentare pentru a eluda sancțiunile. Acest element al pachetului de sancțiuni îl face foarte vulnerabil la posibile abuzuri”, a spus el.

Ce ar trebui să conțină următorul pachet de sancțiuni europene

Ucraina încearcă să convingă acum capitalele europene ca următorul pachet de sancțiuni al UE să abordeze în 2023 o mare problemă: capacitatea Rusiei de a-și procura materiale de război.

Noile măsuri „trebuie să lovească industria militară rusă”, afirmă Dmytro Kuleba. „Rușii produc multe rachete – au găsit o modalitate de a obține cipuri și piese de schimb. Ne așteptăm ca următorul pachet de sancțiuni să lovească companiile implicate în furnizarea de piese de schimb necesare producției de rachete și să închidă lacunele care permit aprovizionarea mașinii de război a Rusiei.”

Mai multe arme, mai rapid


„Nu poți învinge Rusia numai cu sancțiuni sau condamnări politice… Aceasta este o luptă complicată, cu câmpul de luptă real în centrul său”, a spus Dmytro Kuleba, relevând esența acestui război: Ucraina are nevoie rapid de mai multe arme.

„Înțelegem că nu este un supermarket, în care intri și pui un sistem de apărare în cărucior, plătești cecul și ieși. Dar avem o cerere foarte simplă și sinceră către toată lumea: faceți tot ce puteți, dar asigurați-vă că faceți tot ce puteți”, a spus el.

Pentru a ilustra ultimul mesaj, Dmytro Kuleba a spus că Ucraina are nevoie de mai multe echipamente pentru sistemul de apărare aeriană IRIS-T, furnizat de Germania. „Deoarece acesta este un sistem nou-nouț, nu există rachete în depozite”, a spus Kuleba.

Este nevoie și de tancuri, avioane de luptă și tunuri, a adăugat el.

Fonduri pentru susținerea Ucrainei

UE a semnat un nou pachet de ajutor în valoare de 18 miliarde de euro pentru Ucraina la începutul acestei luni, după ce a depășit dreptul de veto al Ungariei.

Kuleba a salutat demersul, dar a fost critic la adresa guvernului premierului Viktor Orbán. „Ungaria își joacă propriul joc… Vestea bună este că Comisia a găsit modalitatea de a face posibil acest ajutor financiar pentru Ucraina fără votul Ungariei. Așa că, acum, știm că pentru cazurile critice există o soluție.”

Șeful diplomației ucrainene este încrezător că fondurile UE vor fi livrate rapid „Așteptăm prima tranșă în ianuarie”, a spus el. „Apreciem tot ajutorul pe care îl primim, dar momentul este întotdeauna problema. Când lupți într-un război, totul este necesar ieri… Ajutorul este apreciat, dar cineva din Ucraina trebuie să înghețe și să trăiască fără electricitate și apă săptămâni întregi până se ia o decizie.”

Rusia trebuie să plătească

O altă prioritate pentru 2023 este tragerea la răspundere a Rusiei – atât în ceea ce privește folosirea activelor înghețate de Occident pentru a ajuta la finanțarea reconstrucției Ucrainei, cât și convocarea unui tribunal pentru crime de război.

Ambele demersuri sunt dificile. „Mecanismul de compensare și tribunalul sunt cele mai provocatoare probleme pe care le avem pe ordinea de zi în 2023”, a recunoscut Kuleba.

Dmytro Kuleba a cerut săptămâna aceasta înființarea unui tribunal pentru crime de război ca o condiție prealabilă pentru orice discuții de pace cu Rusia. Asigurarea sprijinului la Adunarea Generală a ONU va fi un element cheie pentru Kiev, care are deja sprijinului Comisiei Europene pentru constituirea unui tribunal internațional special.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: