12 aprilie, 2014

Ucraina a anunţat oficial, sâmbătă, încetarea plăţilor pentru livrările de gaz rusesc, crescând în Occident îngrijorarea că o eventuală măsură de oprire a livrărilor de gaz către Ucraina ar conduce inclusiv la perturbarea alimentării statelor europene dependente de combustibilul din Rusia.

Tot sâmbătă, în Slaviansk, oraş situat în provincia Donetsk, din estul Ucrainei, forţe armate pro-ruse au blocat accesul, potrivit agenției Reuters, în  sediul local al poliţiei şi în sediul local al serviciului de informaţii, după ce, dimineaţă, pentru câteva ore, au ocupat şi sediul local al Procuraturii.

Ucraina anunţă formal încetarea temporară a plăţilor pentru gaze

Rusia şi Ucraina sunt încleştate într-o confruntare care a început imediat după declanşarea protestelor de la Kiev, care au condus la înlăturarea preşedintelui Ianucovici urmată de anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia. Războiul gazelor pornit de aproximativ o săptămână ar putea face ca efectele acestei confruntări să fie resimţite direct, în toată Europa.


Un însemnat procent din gazul pe care statele europene îl cumpără din Rusia este pompat pe conductele care traversează Ucraina, deci dacă Rusia pune în practică ameninţarea cu încetarea livrărilor de gaze către Ucraina pe motiv de neachitare a facturilor, atunci consumatorii aflaţi la vest se vor confrunta cu o furnizare discontinuă a combustibilului.

Directorul executiv al companiei ucrainene de stat Naftogaz, Andrei Kobolev, a explicat că politica partenerilor ruşi din domeniu este inacceptabilă, aceştia crescând în două rânduri preţul gazului furnizat. „În consecinţă, am suspendat plăţile până la finalizarea negocierilor cu privire la preţul pe care ar urma să îl plătim la gaze”, a declarat sâmbătă Andrei Kobolev pentru publicaţia ucraineană Zerkalo Nedely.

De fapt, Ucraina deja amânase o plată, din cauza faptului că nu a reuşit să strângă 500 de milioane de dolari, cât trebuia să plătească la Gazprom la începutul lunii aprilie.

Anunţul formal al suspendării plăţilor demonstrează, conform analiştilor Reuters, că Ucraina nu vrea să pară şovăielnică în relaţia cu Rusia, însă ar putea conduce la repetarea unui „război al gazelor” din trecut, când o oprire temporară a furnizării de gaze pentru Ucraina decisă de Moscova a creeat serioase probleme Occidentului.


Oficiali de la Kiev şi Bruxelles încearcă de câteva zile să găsească o soluţie în cazul în care Moscova va pune în practică ameninţările, una dintre variante fiind aceea ca gazul rusesc să traverseze Ucraina către Europa, de unde să fie returnat în Ucraina, astfel încât Rusia să nu poată acuza Ucraina de furt de gaze.

Simbolurile URSS din al Doilea Război Mondial au reapărut în estul Ucrainei

Conflictul din Ucraina, acutizat după detronarea regimului Ianucovici, a generat cele mai proaste relaţii ale Rusiei cu Occidentul de la încetarea formală a Războiului Rece din 1991.

În Slaviansk, persoane mascate, înarmate cu pistoale şi puşti, au blocat accesul în sediile poliţiei şi serviciului de informaţii, ridicând baricade din cauciucuri. Persoanele înarmate poartă banderole şi eşarfe portocalii şi negre, un simbol al victoriei URSS în al Doilea Război Mondial, simbol adoptat de separatiştii pro-ruşi din Ucraina.

Oraşul Savaiansk se află în regiunea Donetsk, la 150 de km de graniţa cu Rusia. Grupări separatiste au mai ocupat clădiri publice din oraşele Donetsk şi Luhansk şi cer autonomia regiunii.

Oficiali ai guvernului pro-occidental instalat interimar la Kiev avertizează că forţele armare ale Rusiei sunt pregătite să traverseze graniţa sub pretextul protejării etnicilor ruşi din Ucraina. Moscova a desminţit acest gen de intenţii.

Ministrul ucrainean de Interne Arsen Avakov a avertizat că Poliţia va acţiona ferm împotriva grupurilor din Slaviansk: „Este o mare diferenţă între proteste şi terorism”, a scris pe pagina sa de Facebook ministrul Avakov.

Sâmbătă dimineaţă, şi sediul procuraturii a fost ocupat de grupări pro-ruse, dar după discuţii cu oficiali ai poliţiei aceştia s-au retras.

Ministrul de Externe al Ucrainei, Andrei Deshchytsia a anunţat sâmbătă că autorităţile sunt gata să asculte solicitările protestatarilor din estul statului, dar dacă negocierile eşuează atunci Poliţia va interveni. „Considerăm că aceste acţiuni sunt încurajate, ba chiar pregătite, în Rusia şi sprijinite să se desfăşoare în anumite părţi ale Ucrainei de către agenţi ruşi”, a spus ministrul de Externe citat de BBC.

Ruşii vorbesc de îndepărtarea de o Europă ostilă

SUA şi UE au adoptat o serie de sancţiuni îmotriva unor oficiali ruşi ca răspuns la anexarea Crimeei, acolo unde se află sediul flotei ruse la Marea Neagră, fost teritoriu rusesc până în 1954.

Rusia a răspuns de cele mai multe ori până acum la sancţiunile Occidentului cu ironii, avertizând că, pe termen lung, Europa şi Washington-ul ar avea mai multe de pierdut în urma sistării schimburilor economice cu Rusia.

Gennady Timchenko, unul dintre oligarhii ruşi cu afaceri în domeniile petrolier şi al vânzării de gaze naturale, a vorbit sâmbătă despre faptul că se află pe lista celor împotriva cărora Occidentul a luat sancţiuni: „Sincer, am fost mirat să mă regăsesc pe acea listă dar nu pot să ascund faptul că pentru mine asta e o onoare”, a declarat el pentru televiziunea de stat Rossiya.

„Îmi pare că europenii nu înţeleg nimic, iar politicienii lor se comportă ca unii fără viziune”, a afirmat Gennady Timchenko, care a mai explicat că va redirecţiona vânzările sale de gaze către Asia, considerând corectă o strategie a Rusiei care vizează îndepărtarea de o Europă ostilă, aşa cum este considerată aceasta acum, la Kremlin.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: