luni

20 mai, 2024

11 iulie, 2022

Autorităţile ucrainene au cerut luni populaţiei civile din zonele ocupate de trupele ruse în regiunile Herson şi Zaporojie (sudul Ucrainei) să părăsească de urgenţă aceste teritorii pentru a nu fi afectată de contraofensiva pe care Kievul intenţionează să o lanseze pentru a le recuceri, relatează agenția Unian.

Vicepremierul ucrainean pentru reintegrarea teritoriilor temporar ocupate, Irina Vereşciuk, i-a îndemnat pe locuitorii din zonele capturate de trupele Moscovei ”să se evacueze cât mai curând posibil cu orice mijloace disponibile”.

Oficialul ucrainean, transmite Agerpres, a lansat acest apel către populaţie în timpul unui program informativ maraton difuzat zilnic de toate televiziunile ucrainene, potrivit agenţiilor de presă locale.


”Nu ştiu în ce interval de timp va fi (această contraofensivă). Dar ştiu sigur că nu ar trebui să existe femei şi copii acolo”, a vicepremierul ucrainean. La ora actuală, ”este necesar ca oamenii să fie evacuaţi pentru ca forţele armate să nu pună în pericol populaţia civilă în timpul operaţiunilor”, a explicat responsabilul guvernamental.

”Civilii nu trebuie să devină un scut uman între forţele de apărare ucrainene şi trupele ocupante, a îndemnat Irina Vereşciuk.

Consiliul regional Herson a îndemnat, de asemenea, în ultimele ore locuitorii regiunii să părăsească teritoriul capturat de inamic, iar cei care nu pot, să se ascundă în adăposturi şi să-şi facă stocuri de hrană şi apă.

Un milion de ucraineni se pregătesc de luptă

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a dat ordin armatei să elibereze regiunile de coastă din sudul ţării de sub ocupaţia trupelor ruse, iar în acest scop Ucraina îşi consolidează forţele ce vor fi dotate cu echipamente occidentale, a anunțat duminică ministrul ucrainean al apărării Oleksii Reznikov într-un interviu pentru Sunday Times.


Ucraina mobilizează o forță de luptă de un milion de oameni, dotată cu arme occidentale, pentru a-și recupera teritoriul din sudul țării de la Rusia, a anunțat ministrul Reznikov.

Potrivit ministrului, preşedintele a însărcinat conducerea militară superioară să elaboreze planuri de eliberare a teritoriilor ucrainene ocupate temporar, întrucât acestea sunt de o importanţă vitală pentru economia Ucrainei.

Oficialul a a precizat că Ucraina are o forță armată de un milion de oameni formată din 700.000 de militari, ceilalți 300.000 urmând să fie constituiți din garda națională, poliție, forțele de frontieră.

Regiunile Herson şi Zaporojie, unde se află cea mai mare centrală nucleară din Europa, au fost parţial ocupate de forţele ruse la scurt timp după începerea invaziei Rusiei în Ucraina la 24 februarie.

Ambele regiuni se învecinează cu peninsula Crimeea – ocupată şi anexată de Moscova în 2014 – iar în unele dintre localităţile de aici trupele invadatoare au instalat deja administraţii subordonate Moscovei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: