Implicarea companiei BlackRock, cel mai mare administrator de active din lume, în reconstrucția Ucrainei post-conflict, ridică multe semne de întrebare și este criticată de o parte din opinia publică ucraineană dar și la nivel internațional. Mai ales după vizita la Kiev pe 5 mai, a vicepreședintele BlackRock și membru în comitetul de conducere al companiei de administrare a activelor globale Philipp Hildebrand.
Începând cu luna septembrie a anului trecut, mai multe delegații ale BlackRock au vizitat Kievul care au discutat cu președintele Vladimir Zelenski și reprezentanții guvernului. După mai multe runde de negocieri, în luna decembrie, Larry Fink, CEO al BlackRock a încheiat o înțelegere de principiu cu președentele Zelenski pentru a coordona investițiile majore pentru reconstrucția țării devastate de război.
Într-un comunicat comun se afirma că ce cele două părți „se vor concentra pe termen scurt pe coordonarea eforturilor atragerii tuturor potențialilor investitori la reconstrucția țării, canalizând investițiile spre sectoarele cele mai relevante și de impact ale economiei ucrainene”.
După mai multe întâlniri și pe fondul unei vizibilități tot mai mari, inițiativa a început să stârnească controverse și să fie respinsă de o parte a societății ucrainene, precum să fie criticată de unii analiști de politică externă. Mai ales după întâlnirea desfășurată pe 5 mai la Kiev cu vicepreședintele BlackRock și membru în comitetul de conducere al companiei de administrare a activelor globale Philipp Hildebrand.
Cu toate că detaliile privind funcționarea fondului de reconstrucție sunt doar în curs de elaborare, deja au început să atragă mai multă atenție și critici.
BlackRock Financial Market Advisory va oferi consultanță pentru fondul de reconstrucție care va colecta capital public și privat pentru finanțarea proiectelor din Ucraina după încheirea ostilităților de pe câmpul de luptă, a transmis vineri Bloomberg.
„Avem proiecte interesante pentru investiții în sectorul energetic, agricultură, logistică, infrastructură, IT și multe alte sectoare”, a comunicat Volodimir Zelenski, citat de Bloomberg.
„Ne dorim parteneri globali, care pot în viitor să finanțeze mari proiecte de investiții”, a adăugat președintele ucrainean. BlackRock administrează în prezent active care se ridică la aproximativ opt trilioane de dolari.
Însă această implicare a marilor companii finaciare globale nemulțumește o parte din opinia publică din Ucraina. Business Today notează că aceasta a generat reacții negative din partea economiștilor care spun, adoptând un ton populist, că „contribuabilii plătesc facturile de război, iar firmele private culeg profiturile” și că „Ucraina este privatizată și vândută către companii precum BlackRock”.
Binențeles că mass-media pro-Kremlin n-a ratat ocazia să acuze iar Occidentul că va prelua Ucraina, care este „privatizată și vândută unor companii precum BlackRock, după ce este îndatorată și falimentată de FMI, SUA și UE”.
Banca Mondială estima în decembrie costurile de reconstrucție a Ucrainei se cifrează la cel puțin 600 de miliarde de euro. Cifra este apropiată de cea avansată de guvernul de la Kiev în luna octombrie, de 750 de miliarde de dolari.
***