vineri

23 august, 2024

20 august, 2024

Rada Supremă a Ucrainei a adoptat marți un proiect de lege ce interzice activitățile organizațiilor religioase asociate Moscovei. Legea va intra în vigoare luna viitoare și afectează în primul rând Biserica Ortodoxă Ucraineană ce are legături cu Patriarhia Moscovei.

Comunitățile religioase vor avea însă la dispoziție nouă luni pentru a „rupe legăturile cu Biserica Ortodoxă Rusă”, scrie presa ucraineană. Concret, potrivit unor experţi ucraineni, desfiinţarea parohiilor cu legături cu Moscova poate să dureze luni sau ani de zile, întrucât interzicerea fiecăreia dintre ele trebuie aprobată în instanță.

Biserica vizată de această decizie era acum câțiva ani cea mai populară în Ucraina, o ţară puternic majoritar ortodoxă, scrie AFP, preluată de Agerpres.


Biserica cu legături cu Rusia are în continuare 9.000 de parohii în Ucraina, în timp ce rivala sa independentă are 8.000 – 9.000 de parohii.

Însă ea a piedut în ultimii ani numeroşi credincioşi, pe măsură ce sentimentul naţional ucrainean a crescut în rândul populaţiei împotriva fostei puteri ruse.

Acest proces s-a accelerat odată cu înfiinţarea în 2018 a unei Biserici Ortodoxe ucrainene, independentă de Rusia, şi mai ales după invazia rusă, în februarie 2022, susţinută în mod deschis atunci de către Patriarhia de la Moscova.

Hotărâtrea Parlamentului ucrainean vizează ”să distrugă ortoxismul canonic şi adevărat şi să aducă în locul său un substitut, o falsă  biserică”, a declarat marţi Maria Zaharova, purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe, citată de televiziunea de stat.

(Citește și: Biserica Ortodoxă din Ucraina iese oficial de sub „tutela” Rusiei – Patriarhul ecumenic al Constantinopolului a semnat decretul)

9.000 de parohii și 4% de enoriași ucraineni


Biserica Ortodoxă vizată de această interdicţie anunţa în mai 2022 că rupe orice legătură cu Patriarhia de la Moscova şi acuza autorităţile ucrainene de persecuţie.

Însă Guvernul ucrainean consideră că ea rămâne de facto dependentă de Moscova, iar mai mulţi dintre demnitarii acesteia sunt vizaţi  de anchete penale.

Potrivit unui sondaj realizat în 2023 de către Institutul de Socilogie de la Kiev, 66% dintre ucraineni erau în favoarea interzicerii Bisericii cu legături cu Moscova.

O majoritate de 54% dintre ucraineni se identifică cu Biserica independentă, iar doar 4% cu cea supusă Patriarhiei ruse, potrivit unui studiu de opinie realizat de aceeaşi organizaţie, în 2022.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România continuă să accelereze consumul – ca factor esențial de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: