vineri

26 aprilie, 2024

7 martie, 2024

Mitropolitul Chișinăului și a Întregii Moldove, Vladimir (foto dreapta), solicită un dialog cu Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române BOR, Daniel, după ce Sfântul Sinod al BOR a hotărât că toți clericii ortodocși români din Republica Moldova care trec la Mitropolia Basarabiei (subordonată Patriarhiei Române) sunt „clerici canonici și credincioși binecuvântați”.

Mitropolitul Vladimir cere Patriarhiei Române ”să dea dovadă de înțelepciune” și să accepte un dialog în problema preoților acceptați de Mitropolia Chișinăului, deși au fost caterisiți de Mitropolia Moldovei (aparținând de Patriarhia Rusă).

După invadarea Ucrainei de către Rusia, zeci de parohii au cerut aderarea la Biserica Ortodoxă Română și, în urma respingerii solicitării, au părăsit Mitropolia Moldovei, reclamând susținerea pe care Patriarhul Kiril declară războiului. Toți acești preoți au fost ulterior caterisiți și declarați indezirabili de către Biserica condusă de Mitropolitul Vladimir.

Patriarhia Română i-a luat sub aripa sa pe preoții unioniști caterisiți de Mitropolia Moldovei


Pe 29 februarie, sub președinția patriarhului Daniel, a avut loc ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, care a hotărât că toți clericii ortodocși români și păstoriții lor din Republica Moldova care revin în Mitropolia Basarabiei sunt clerici canonici și credincioși binecuvântați.

De asemenea, participanții la ședință au stabilit că orice sancțiune disciplinară îndreptată împotriva acestor preoți pe motivul apartenenței lor la BOR este nulă și neavenită, după cum s-a consemnat în hotărârea sinodală nr. 8090 din 19 decembrie 1992.

Vladimir spune că cei caterisiți se fac vinovați de „grave abateri morale și incompatibilitatea cu slujirea preoțească”

În scrisoarea adresată patriarhului Daniel de către Mitropolia Moldovei, caterisirea clericilor care au cerut trecerea la BOR și au fost apoi primiți în Mitropolia Basarabiei, este justificată prin „grave abateri morale și incompatibilitatea cu slujirea preoțească”.

Mitropolitul Chișinăului și întregii Moldove nu prezintă, însă, în documentul trims Patriarhiei din București, nici o dovadă a unor astfel de fapte de care s-ar face vinovați prelații unioniști.


Fragment din scrisoarea trimisă de mitropolitul Moldovei patriarhului Daniel, citat de TVR Moldova:

„Se cade, Preafericirea Voastră, să privim cu înțelepciune asupra unei situații vătămătoare ce se creează, situație față de care noi suntem deschiși la dialog și cooperare.

Nu se va putea instaura pacea și ascultarea în acest teritoriu într-o așa situație.

Ne dorim, Părinte Patriarh, să conviețuim în dragoste și pace cu Mitropolia Basarabiei, pledăm pentru un dialog constructiv, însă ne-am izbit întotdeauna de opacitate și înverșunare, întrucât unii pretinși sfetnici și pseudo-sfătuitori ai Mitropoliei Basarabiei antrenați în lucrarea împăciuirii instituțiilor noastre au semănat necontenit zâzanie și discordie.

Cu părere de rău, chiriarhul acestei mitropolii a căzut pradă unui grup de influență căruia această situație conflictuală îi este de folos, iar ceea ce îi călăuzește sunt interesele personale”.

Mitropolitul Moldovei are grad de colonel sovietic

La 5 septembrie, mitropolitul Vladimir i-a adresat o scrisoare patriarhului Kirill, în care îl informează că nu poate face nimic pentru a opri ascensiunea Mitropoliei Basarabiei în Republica Moldova și că biserica rusă este percepută în societate ca un avanpost al Kremlinului și un susținător al intervenției ruse în Ucraina.

În scrisoare se mai arată că „poporul din Moldova are rădăcini latine și este perfect normal să aspire să rămână în acest spațiu civilizațional, după veacuri de divizare artificială”.

În octombrie 2023, Senatul României a adoptat o inițiativă legislativă privind sprijinul financiar acordat de către statul român Mitropoliei Basarabiei din Republica Moldova – parte componentă a Bisericii Ortodoxe Române. Mitropolia Basarabiei va primi câte 2 milioane de euro anual din bugetul de stat al României.

Într-un interviu oferit DW în luna ianuarie 2023, ÎPS Vladimir, a menționat că nu s-a rugat niciodată pentru Vladimir Putin, ci doar pentru conducerea Republicii Moldova. În ceea ce privește justificarea războiului de către patriarhul Kirill al Rusiei, el a spus că se roagă „ca Dumnezeu să-i dea și lui înțelepciune”.

Mitropolitul Moldovei Vladimir are grad militar de colonel sovietic, iar presa de la Chișinău a scris în repetate rânduri că ar lucra pentru serviciile secrete rusești, conform DW

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: