miercuri

27 martie, 2024

13 septembrie, 2022

În regiunile ocupate din sudul Ucrainei, inclusiv Peninsula Crimeea, împuterniciții ruși – ofițeri de informații și comandanți militari – pleacă, cu tot cu familii, înapoi pe teritoriul Rusiei, anunță The Guardian, care citează serviciul de informații al armatei Ucrainei.

Și cetăţenii ucraineni care au colaborat cu rușii după ce aceștia au ocupat Harkov și Donbas fug din zonele recent eliberate şi stau la coadă pentru a trece în Rusia la graniţă, mai scrie The Guardian.

Guvernatorul provinciei Lugansk, Serghei Haidai, a scris pe Telegram: „Drapelul ucrainean, pe care trupele noastre l-au ridicat aseară pe clădirea administrației din Kreminna, rămâne neclintit. Rușii par să fi înțeles acum totul, așa că nu îndrăznesc să-l dea jos. Rușii și colaboratorii lor fug din regiunea Lugansk, îndreptându-se spre Rusia”.

Mesaj către Kremlin: Putem negocia după ce granițele vor arăta ca înainte de 1 decembrie 1991


Ministrul ucrainean al Apărării a transmis marți Kremlinului că țara sa se va așeza la masa negocierilor abia când toate teritoriile vor fi eliberate și granițele vor arăta ca la 1 decembrie 1991.

Volodimir Zelenski: Armata a eliberat 6.000 km2 în septembrie

În discursul său video de luni seara, președintele Volodimir Zelenski a declarat: „De la începutul lunii septembrie și până astăzi, soldații noștri au eliberat deja peste 6.000 km pătrați din teritoriul Ucrainei – în est și sud. Avansul trupelor noastre continuă”.

Pe harta de mai jos, zonele cucerite de ruși după 24 februarie și eliberate de ucraineni sunt reprezentate cu albastru:

Președintele Zelenski a mulțumit brigăzilor militare ale Ucrainei implicate în contraofensivă, descriindu-și luptătorii drept „adevărați eroi”. El nu a dezvăluit care sunt orașele și satele ucrainene eliberate.

Ucraina: De ce-i este frică Berlin -ului?


Ucraina a lansat marți solicitări de furnizare de noi elemente de apărare aeriană și o creștere generală a livrărilor de arme, după două zile de atacuri ale Rusiei direcționate asupra rețelei electrice din Harkov și centralei nucleare Zaporojie.

Pe acest fundal, Dmitro Kuleba, ministrul de externe al Ucrainei, a criticat marți Germania pentru reticența acesteia de a trimite în Ucraina tancuri de luptă și a armamentului greu.

„Semnale dezamăgitoare din partea Germaniei în timp ce Ucraina are nevoie de tancuri Leopard și blidate Marder acum, pentru a elibera oamenii și a-i salva de la genocid. Nici un singur argument rațional despre motivul pentru care aceste arme nu pot fi furnizate, ci doar temeri abstracte și scuze. De ce îi este frică Berlin-ului iar Kiev-ului nu-i este?” a scris pe Twitter Dmitro Kuleba.

Ministrul german de Externe, Annalena Berbock, va vizita miercuri Kiev, iar subiectul asistenței militare germane va fi cu siguranță discutat.

Prima localitate ocupată de ruși în Harkov, pe 24 februarie, a fost eliberată

Armata Ucrainei a reușit să elibereze localitatea Vovceansk, oraș aproape de granița de nord cu Rusia, în nord-estul regiunii Harkov, localitate ocupată de ruși în prima zi a invaziei.

Serviciul de pază a frontierei de state a Ucrainei a publicat imagini video cu mesajul „Vovceansk este înapoi acasă”, ce arată trupe ucrainene înlăturând însemnele rusești de pe clădirile din oraș. Se pare că trupele rusești ar fi plecat din localitate pe 11 septembrie.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: