vineri

26 aprilie, 2024

10 martie, 2014

Ucraina speră să semneze capitolele politice ale Acordului de Asociere cu UE fie în 17 martie, fie în 21 martie, a spus ministrul interimar de Externe al Ucrainei, Andrii Deşciţa, potrivit unui interviu acordat postului tv ucrainean 1+1, citat Mediafax.

În 17 martie va avea loc reuniunea miniştrilor de Externe din UE, iar patru zile mai târziu liderii europeni se reunesc la Bruxelles, la Consiliul European.

În urma întâlnirii extraordinare de săptămâna trecută, şefii de stat şi de guvern din ţările membre ale UE au decis ca semnarea capitolelor politice să aibă loc chiar înainte de 25 mai, data alegerile anticipate din Ucraina. Ei nnu au precizat însă o dată precisă.

Semnarea capitolelor economice trebuie discutată cu Moscova


Soarta semnării acordului de asociere este însă incertă, susţine Euractiv.com. Publicaţia de la Bruxelles susţine că liderii UE au promis preşedintelui rus, Vladimir Putin, în timpul summitului UE-Rusia din luna ianuarie,că vor depăşi „interpretările diferite şi neînţelegerile” privind Acordul de Asociere. O promisiune care, susţine în continuare publicaţia, a stârnit furia noilor autorităţi de la Kiev.

Comisia Europeană nu a explicat de ce capitolele politice au fost separate de cele economice în acest document şi nici nu a precizat o dată a semnării acestuia. Pe de altă parte, eventuala victorie în alegerile din 25 mai a unor forţe politice pro-ruse, ar putea determina abandonarea totală a acestei idei.

O explicaţie a separării capitolelor economice de cele politice ar fi dato preşedintele bulgar Plamen Oreşarski: „Este nevoie de mai mult timp, pentru că există o înţelegere între Comisia Europeană şi Rusia ca toate aspectele asocierii economice cu UE să fie discutate în avans”.

În urma summit-ului UE-Rusia, din 28 ianuarie, cele două părţi au convenit să aibă consultări bilaterale la nivel de experţi în privinţa acordurilor de asociere ale statelor din Parteneriatul Estic şi a consecinţelor economice asupra ambelor părţi. Până acum însă nu a avut loc nicio astfel de reuniune la nivel de experţi. Euractiv.com susţine că Vladimir Putin şi-a jucat bine cărţile şi a reunşit astfel să ţină captiv Acordul de Asociere al Ucrainei şi să depindă de un grup de lucru la nivel de experţi care nu se va reuni niciodată.


Ideea avansată de ministrul interimar de Externe privind semnarea Acordului de Asociere în 21 martie nu este însă nouă. A fost avansată anterior de ambasadorul Ucrainei la UE. La acea vreme, Comisia Europeană a spus că, înainte de semnare, este nevoie de „muncă pedagogică” în Ucraina, o campanie prin care să contracareze denigrarea acordului de către fostele autorităţi ucrainene, care au şi refuzat semnarea acestuia în toamna anului trecut.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: