joi

28 martie, 2024

16 martie, 2017

Ucraina a decis oficial să blocheze total comerțul cu și dinspre zonele aflate sub ocupație rusă din estul țării, anunță BBC. Decizia a fost anunțată după o reuniune de urgență a Consiliului Național de Securitate și Apărare a Ucrainei.

Anunțul survine după săptămâni de acțiuni independente, purtate de veterani ai războiului cu secesioniștii și de activiști ucraineni care, începând din urmă cu 6 săptămâni, au început să blocheze linii de cale ferată și, ulterior, șosele ce leagă Lugansk și Donetsk de restul țării.

Blocada afectează grav activitățile industriale din regiunile aflte sub ocupație dar și economia Ucrainei în ansamblu.


Consiliul a anunțat miercuri că a luat decizia blocadei din cauza ”escaladării bruște a agresiunii Rusiei la adresa Ucrainei și a confiscării de afaceri ucrainene”, care se produce în regiunile aflate sub ocupație.

În anunț se precizează că blocada economică va fi efectivă până la momentul în care separatiștii vor returna afacerile proprietarilor de drept și vor înțelege să respecte toate acordurile de pace semnate la Minsk în 2015.

Veteranii de război, activiștii și o parte a membrilor Parlamentului de la Kiev solicită de săptămâni tăierea oricăror conexiuni cu zonele aflate sub ocupație, afirmând că orice relație economică cu regiunile din est este pătată cu sânge.

Autoritățile ucrainene au încercat până acum să desființeze blocajele instalate de protestatari, dar rezultatul a fost că acestea au intrat în bătălii cu cei care apărau baricadele. Blocada neoficială a afectat linii de aprovizionare a întreprinderilor localizate în Donetsk și Lugansk.


Activitatea unor oțelării și mine din aceste regiuni a fost suspendată, însă în acest moment aprovizionarea cu energie a Ucrainei este amenințată.

Ucraina depinde de producția minelor de antracit din est, oțelăriile din Donetsk și Lugansk au nevoie cocsul extras din regiunile controlate de guvern.

Liderii rebelilor au anunțat că au inițiat negocieri pentru importuri de cărbune din Rusia.

Conflictul ucraineano-rus a debutat în martie 2014, după anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: